Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van Elisabeth Otter-Knoll in Amsterdam

Graf Begraafplaats

Amsteldijk 273
1079LL Amsterdam

Beschrijving van Begraafplaats Zorgvlied: grafmonument van Elisabeth Otter-Knoll

Omschrijving Marmeren GRAFMONUMENT (grafnr. O-I-37a) uit 1900 blijkens inscriptie voor de familie Johanna Elisabeth Sophia Knoll (1820-1900), weduwe van Adolph Fortgens Otter en stichtster van de Elisabeth Otter-Knoll Stichting. Het monument wordt op de hoeken begrensd door in totaal vier vierkante geprofileerde zuilen op sokkel en afgesloten met inwaarts omkrullende ezelsrugafdekking. Op de zuilen staan in reliëf vergankelijkheidssymbolen afgebeeld: de gevleugelde zandloper, de ouroboros, schelpen, omgekeerde fakkel, papaverbollen, eikeltjes en vlinders. Op de kelderzerk geplaatste rechthoekige liggende en hellende steen met profiel- en sierlijst en opgelegde familiewapens en met golvende lijnen bewerkte zijwanden. Aan het hoofdeinde een hoge sokkel met ojief-profiel en tekstplaat en bekroning met dubbel cartouche met rolwerk en twee aanleunende engelen met guirlande en palmtak. Aan de voorzijde van het monument bevindt zich een klein in zwart-wit blokpatroon getegeld bordes. De oorspronkelijke hekwerken tussen de vierkante zuilen zijn verwijderd. Waardering Grafmonument uit 1900 en behorend tot de Algemene Begraafplaats Zorgvlied en als zodanig van algemeen belang wegens de cultuur- en funerair-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)