Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Beesd

Tuin Park Landgoed

Marienwaerdt 't Klooster 9
4153RR Beesd (gemeente Geldermalsen)
Gelderland


Beschrijving van Toegangshek

Omschrijving onderdeel 23: TOEGANGSHEK. De toegang tot de buitenplaats wordt aan het begin van de Notenlaan gemarkeerd door een toegangshek bestaande uit twee rechthoekig gemetselde pijlers op een natuurstenen basement en bekroond door natuurstenen leeuwen, afkomstig van kasteel Echteld (XVII) met wapenschild. Tussen de pijlers een eenvoudig ijzeren spijlenhek. Waardering Het TOEGANGSHEK behorend tot de historische buitenplaats Mariƫnwaerdt is van algemeen belang: - wegens de markering van de toegang tot de buitenplaats; - wegens de ensemblewaarde; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 530032
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Beesd

Vloedschuur

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 25: VLOEDSCHUUR. Terzijde van de boerderij 'De Mouwe' staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen vloe..

Kapberg en hooiberg

Marienwaerdt Notendijk 2
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 26: KAPBERG EN HOOIBERG. 26A. De vijfroedige kapberg is gebouwd op vijfhoekig grondplan met stenen kern (por) waarom..

Schuur

Marienwaerdt Appeldijk 1
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 29: SCHUUR. Parallel aan de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken schuur (XIX) onder een rieten ..

Sluis

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 30: SLUIS. In de bocht van de weg op het punt waar de eerste Dreef overgaat in de Appeldijk bevindt zich een 19de-ee..

Vloedschuur

Marienwaerdt 't Klooster 9
Beesd (Gemeente Geldermalsen)
Omschrijving onderdeel 31: VLOEDSCHUUR. In het parkbos staat op een hoge heuvel (in oorsprong daterend uit de Middeleeuwen) een dubbele hou..

Kaart & Routeplanner