Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Herwijnen, Wachtgebouwtje J in Herwijnen

Militair Object

Nieuwe Steeg 72
4171KG Herwijnen (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 1953


Beschrijving van Fort bij Herwijnen, Wachtgebouwtje J

Redengevende omschrijving WACHTGEBOUWTJE J (10) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op het Fort bij de Nieuwe Steeg gelegen WACHTGEBOUWTJE (gebouw J) uit 1953. Het staat aan de zuidzijde in de keel van het fort, ter plaatse van het noordelijke bruggenhoofd. Bezoekers van het fort kwamen als eerste bij gebouw J en dienden zich hier aan te melden. Het gebouwtje is opgetrokken in gele baksteen op een rode plint en gemetseld in halfsteens metselverband. Het heeft een piramidevormig dak, met een bitumenbedekking, volgens de bouwtekening uit 1953 van zogenaamd "Ruberoid". Rondom het dak een mastgoot op ijzeren beugels. Het gebouwtje heeft aan de zuid-, oost en westzijde houten vierruits ramen en in de oostgevel een deur, oorspronkelijk een paneeldeur met twee raampjes. Twee Wc-raampjes in de noordgevel. In het interieur een eenvoudig schouwtje. Waardering Bakstenen WACHTGEBOUWTJE uit 1953, waar bezoekers van het fort zich dienden te melden. - van architectuurhistorische waarde als eenvoudig, in vrijwel geheel oorspronkelijke staat verkerend wachtgebouwtje uit de naoorlogse wederopbouwperiode; - van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Fort bij de Nieuwe Steeg en de ligging in de keel van het fort als wachtruimte en meldpost nabij het noordelijke bruggenhoofd; - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij door middel van een uitgebreid systeem van inundatiegebieden met sluizen; kades en verdedigingswerken een linie werd opgeworpen vanaf de voormalige Zuiderzee langs de oostkant van Utrecht tot aan de Brabantse Biesbosch. Hoewel de linie vanwege de snelle modernisering van oorlogsmaterieel nooit daadwerkelijk heeft gefunctioneerd, vormt zij een uniek monument binnen de Nederlandse verdedigingsgeschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529982
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Herwijnen, Wachtgebouwtje J in Herwijnen

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw A met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW A met POTERNE (1) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen ..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw B met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW B, kazerne met poterne, (2) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Stee..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw C

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW C (3) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de eer..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw E

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW E (5) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw F

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW F (6) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)