Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort bij Herwijnen, Brug in Herwijnen

Militair Object

Nieuwe Steeg 72
4171KG Herwijnen (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 2006 (reconstructie naar 1878-1880)


Beschrijving van Fort bij Herwijnen, Brug

Redengevende omschrijving BRUG (9) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Aan de zuidzijde in de keel van Fort Nieuwe Steeg gelegen BRUG, in 2006 gereconstrueerd naar voorbeeld van de originele brug uit 1878-1880. In oorsprong stond er op de brug aan de zuidzijde een wachthokje en poort. De brug bestaat uit twee hoofden aan de noord- en zuidzijde van de fortgracht met ertussen een viertal samengestelde pijlers van ijzeren I-profielen waarop het brugdek rust. Het brugdek bestaat uit een hardhouten onder- en bovendek (voorheen een eikenhouten onderdek en grenenhouten bovendek) met een uitneembaar deel aan op circa driekwart vanaf de zuidoever. De uitneembare deel is door middel van een houten balk en ijzeren ringen aan de bovenzijde verbonden. Er is een eenvoudige ijzeren brugleuning met tussen de stijlen kruisvormige verbindingen. Waardering BRUG, in 2006 gereconstrueerd naar voorbeeld van de originele brug uit 1878-1880, - van architectuurhistorische waarde vanwege het gebouwtype brug waaruit aan materiaal en constructie de verdedigingsfunctie zichtbaar (afneembare beplanking en mogelijke inundatie tot aan het wegdek); - van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het Fort bij de Nieuwe Steeg, met ligging in de niet-aanvalszijde van het fort; - van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waarbij door middel van een uitgebreid systeem van inundatiegebieden met sluizen; kades en verdedigingswerken een linie werd opgeworpen vanaf de voormalige Zuiderzee langs de oostkant van Utrecht tot aan de Brabantse Biesbosch. Hoewel de linie vanwege de snelle modernisering van oorlogsmaterieel nooit daadwerkelijk heeft gefunctioneerd, vormt zij een uniek monument binnen de Nederlandse verdedigingsgeschiedenis. 1 Fort bij de Nieuwe Steeg BRUG (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529981
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort bij Herwijnen, Brug in Herwijnen

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw A met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW A met POTERNE (1) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen ..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw B met poterne

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW B, kazerne met poterne, (2) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Op Fort Bij de Nieuwe Stee..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw C

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW C (3) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de eer..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw E

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW E (5) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Fort bij Herwijnen, bomvrij gebouw F

Nieuwe Steeg 72
Herwijnen (Gemeente Lingewaal)
Redengevende omschrijving BOMVRIJ GEBOUW F (6) op Fort bij de Nieuwe Steeg Omschrijving Het op Fort Bij de Nieuwe Steeg gelegen uit de e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)