Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leyduin: belvedere in Vogelenzang

Tuin Park Landgoed

2e Leijweg 1
2114BG Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: laat 18e eeuw


Beschrijving van Leyduin: belvedere

Omschrijving onderdeel 3: Op een kunstmatige verhoogde heuvel gelegen BELVEDÈRE behorende bij het complex historische buitenplaats Leyduin. De belvedère is in de late 18de eeuw gebouwd, in ieder geval voor 1798, en vertoont de vorm van een zeshoekig gebouwtje opgetrokken in gotiserende stijl met spitsboogvensters en -nissen en kantelen langs de bovenzijde. Naar het schijnt is het gebouwtje van meet af aan als ruïne gebouwd geweest, waardoor er geen dak is. Waardering De BELVEDÈRE is van algemeen belang: - als voorbeeld van een inmiddels vrij zeldzaam gebouwtype; - vanwege architectuurhistorisch waarde als voorbeeld van vroege toepassing van de neogotiek; - vanwege zijn ligging binnen het systeem van lanen en zichtassen; - vanwege de ensemble waarde van de ruimtelijk-functionele relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529766
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leyduin: belvedere in Vogelenzang

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Leyduin: ijskelder

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 4: IJSKELDER op het complex historische buitenplaats Leyduin, vermoedelijk 18de eeuws. Even ten noordwesten van de s..

Leyduin: tuin met twee schuren

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 5: Even ten zuidoosten van het zomerhuis gelegen TUINMUUR MET TWEE SCHUREN op het complex historische buitenplaats L..

Leyduin: inrijhek

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 6: INRIJHEK van het complex historische buitenplaats Leyduin, opgericht bij de ingang van de eerste Leyweg en de Vog..

Leyduin: vijf natuurstenen grenspalen

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 7: Op het complex historische buitenplaats Leyduin worden in totaal VIJF natuurstenen GRENSPALEN aangetroffen, te we..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)