Meer dan 63.000 rijksmonumenten


kasteel buitenplaats in Gemert

Kasteel Buitenplaats

Ridderplein 11
5421CW Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant


Beschrijving van kasteel buitenplaats

Omschrijving onderdeel 4 POORTGEBOUW. De toegang tot het kasteel wordt gevormd door een langgerekt poortgebouw uit 1607, gebouwd in opdracht van commandeur H. van Holtrop. Het gebouw staat aan de voorzijde met de voet in de gracht. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken gebouw met centraal een torenvormige doorgang en uiterst links een vooruitspringende hoektoren (zuidwest) bestaat uit een souterrain met iets vooruitspringend metselwerk en één bouwlaag onder een met pannen (oorspronkelijk leien) gedekt dak. De gevels met een bloktandlijst net onder de goot zijn ingedeeld met vernieuwde kruisvensters onder ontlastingsbogen (voor 1941); de rechterzijgevel is een Vlaamse gevel. Steunberen. Restauratie in 1938 en na schade en brand in 1940. De poort en de hoektoren bestaan uit twee bouwlagen met natuurstenen hoekblokken, beide met een onder een daklijst omgaand natuurstenen hoofdgestel met consoles en rozetten. De poorttoren onder een met leien gedekte spits heeft een in natuursteen gevatte doorgang met inwendig een niet meer in gebruik zijnde ophaalconstructie: twee open sleuven aan weerszijden voor de sprieten die op de hamei rusten en met een tegenwicht verbonden zijn. Boven de doorgang in de voorgevel staat een I6de-eeuws Mariabeeldje met de wapens van de Duitse Orde en van bouwheer Van Holtrop en op de verdieping een staand venster. De hoektoren onder een met leien gedekte ingesnoerde spits met helm (duiventil) heeft aan drie zijden een venster gevat in natuurstenen renaissanceomlijstingen (consoles waarop halve zuilen met Korintisch kapiteel die een kroonlijst dragen en een gebroken fronton). Ophaalbrug. Oorspronkelijk twee zijvleugels die aan het eind van de negentiende eeuw zijn afgebroken. Waardering POORTGEBOUW van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving met enkele decoratieve elementen (vensteromlijstingen) en functioneel element (ophaalbrug); - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529548
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van kasteel buitenplaats in Gemert

kasteel buitenplaats

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 1 Het op U-vormige grondslag opgetrokken HOOFDGEBOUW in classicistische stijl dateert uit 1740 en is deels gebouwd ..

tuin park landgoed

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het kasteel is gesitueerd op een trapeziumvormig perceel dat grotendeels door la..

tuin park landgoed

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 3 TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Kasteel Gemert. De binnenplaats voor het kasteel wordt afge..

kasteel buitenplaats

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 6 BOTENHUIS behorende tot de historische buitenplaats Kasteel Gemert. Aan de binnengracht staat een botenhuis uit..

tuin park landgoed

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 7 BOOGBRUG behorende tot de historische buitenplaats Kasteel Gemert. In het park aan de noordzijde ligt een negen..

Kaart & Routeplanner