Meer dan 63.000 rijksmonumenten


tuin park landgoed in Gemert

Tuin Park Landgoed

Ridderplein 15
5421CW Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant


Beschrijving van tuin park landgoed

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het kasteel is gesitueerd op een trapeziumvormig perceel dat grotendeels door lanen is omgeven. Het terrein wordt door een rechte lindelaan in tweeën gedeeld met aan de oostzijde het omgrachte hoofdgebouw in een kleinschalige aanleg in landschapsstijl en aan de westzijde een nutsgedeelte. Langs de zuidoostzijde van het trapeziumvormige terrein loopt een rechte, dubbele laan (Kasteellaan/Heilige Geestlaan) met een waterloop in het midden; deze waterloop was oorspronkelijk onderdeel van het riviertje de Rips, dat een kronkelend verloop kende en aan het begin van de 17de eeuw over een lengte van ca.400 meter is gekanaliseerd. Aan de westzijde de Scheidiuslaan met rode beuken; aan de noordzijde de Ridder Rutgerlaan met inlandse eiken. Haaks op de Kasteellaan staat ter hoogte van het poortgebouw in de as van het kasteel de toegangslaan die met twee rijen kastanjebomen is beplant. De binnengracht is tussen 1669-1879 vergraven tot een vijverpartij, waarlangs een slingerende rondwandeling rondom en opgaande bomen (plataan, kastanje, eik en beuk); deze kleinschalige aanleg in landschapsstijl is gedetailleerd weergegeven op een pentekening en in grote lijnen op de Topografische Militaire Kaart uit 1897. De lindelaan vormt de grens tussen het landschappelijke deel en het meer formele deel. Aan het einde van de lindelaan (noord) ligt een opgeworpen heuvel (oorspronkelijk een grot). Aan de westzijde van de laan grenzen twee carré's met lanen van linden (midden, oost-west), eiken, groene en rode beuken die thans een weiland (noord) en een sobere begraafplaats van de paters (zuid) omringen. Rondom het landschappelijk gedeelte en de carré's ligt de buitengracht. Ten westen daarvan tot aan de Scheidiuslaan bevindt zich een weiland. De inrichting met de carré's is waarschijnlijk in dezelfde periode 1869-1879 tot stand gekomen (zie ook de Topografische Militaire Kaart 1897), waarin ook de moestuin naar de overzijde van de Kasteellaan is verplaatst. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de goed bewaarde infrastructuur van grachten en lanen; - vanwege de kleinschalige negentiende-eeuwse aanleg in landschapsstijl met vergraven gracht en slingerende rondwandeling; - vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529546
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van tuin park landgoed in Gemert

kasteel buitenplaats

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 1 Het op U-vormige grondslag opgetrokken HOOFDGEBOUW in classicistische stijl dateert uit 1740 en is deels gebouwd ..

tuin park landgoed

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 3 TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Kasteel Gemert. De binnenplaats voor het kasteel wordt afge..

kasteel buitenplaats

Ridderplein 11
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 4 POORTGEBOUW. De toegang tot het kasteel wordt gevormd door een langgerekt poortgebouw uit 1607, gebouwd in opdra..

kasteel buitenplaats

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 6 BOTENHUIS behorende tot de historische buitenplaats Kasteel Gemert. Aan de binnengracht staat een botenhuis uit..

tuin park landgoed

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 7 BOOGBRUG behorende tot de historische buitenplaats Kasteel Gemert. In het park aan de noordzijde ligt een negen..

Kaart & Routeplanner