Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Pera: Tuinhuisje in Baarn

Tuin Park Landgoed

Eemnesserweg 69
3743AE Baarn
Utrecht


Beschrijving van Villa Pera: Tuinhuisje

Omschrijving onderdeel 3: TUINHUISJE. Het tuinhuisje is waarschijnlijk kort na de bouw van de villa opgericht. Het staat aan de voorzijde van het huis, rechts naast de oprijlaan. Het is een rechthoekig gebouwtje van één bouwlaag in hout opgetrokken. De constructie bestaat uit stijl- en regelwerk met houten panelen aan de onderzijde en grote glazen ruiten daarboven. Aan de voorzijde bevinden zich schuifdeuren. De glasruiten zijn omgeven door smalle roedenstroken waarin gekleurd en geëtst glas. Het flauw hellende dak heeft een breed overstek met figuratieve windveren. Waardering Het TUINHUISJE is van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarde als gaaf en authentiek bewaard tuinhuis; - ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529521
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Pera: Tuinhuisje in Baarn

Villa Pera: Tuinaanleg

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. Waarschijnlijk is kort na het gereedkomen van de villa tevens de tuin tot stand gekomen. Deze is in d..

Villa Pera: Hek

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 4: HEK. Het hek staat aan de voorzijde over de volle breedte van het perceel langs de Eemnesserweg. Het hek bestaat ..

Villa Pera: hoofgebouw

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 1: Villa Pera. De gepleisterde villa telt twee bouwlagen en bestaat uit twee delen, beide gedekt door een afgeplat s..

Telefooncentrale Baarn

Eemnesserweg 50
Baarn
Inleiding De Nederlandsche Telephoon Maatschappij (NTM) kreeg in 1890 een vergunning om in Baarn een telefoonnet te exploiteren. Hiermee wa..

Dennenhorst & Evergreen

Eemnesserweg 62
Baarn
Inleiding Het dubbele woonhuis met neo-gotische details werd in 1875 ontworpen door de Amsterdamse architect A.L. van Gendt. De opdrachtgev..

Kaart & Routeplanner