Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Pera: Tuinaanleg in Baarn

Tuin Park Landgoed

Eemnesserweg 69
3743AE Baarn
Utrecht


Beschrijving van Villa Pera: Tuinaanleg

Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. Waarschijnlijk is kort na het gereedkomen van de villa tevens de tuin tot stand gekomen. Deze is in de toen gangbare laatlandschappelijke stijl aangelegd. Karakteristieke elementen zijn de gebogen oprijlaan en de met bomen omzoomde gazons. Belangrijk is ook de open relatie (zicht situatie) tussen de villa en de openbare weg. Het gedeelte achter het huis bestaat uit een gazon aansluitend op het terras. Het gazon wordt door geboomte en struiken omzoomd. Aan de linker zijde bevindt zich een rond vijverbassin. Aansluitend hieraan heeft de tuin meer het karakter van een parkbos met enkele paden. Aan de zijde van de Nieuwe Baarnstraat bevindt zich de achteringang. Waardering De TUINAANLEG is van algemeen belang vanwege: - de tuinarchitectuurhistorische waarde als gaaf en authentiek bewaarde villatuin; - ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529520
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Pera: Tuinaanleg in Baarn

Villa Pera: Tuinhuisje

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 3: TUINHUISJE. Het tuinhuisje is waarschijnlijk kort na de bouw van de villa opgericht. Het staat aan de voorzijde v..

Villa Pera: Hek

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 4: HEK. Het hek staat aan de voorzijde over de volle breedte van het perceel langs de Eemnesserweg. Het hek bestaat ..

Villa Pera: hoofgebouw

Eemnesserweg 69
Baarn
Omschrijving onderdeel 1: Villa Pera. De gepleisterde villa telt twee bouwlagen en bestaat uit twee delen, beide gedekt door een afgeplat s..

Telefooncentrale Baarn

Eemnesserweg 50
Baarn
Inleiding De Nederlandsche Telephoon Maatschappij (NTM) kreeg in 1890 een vergunning om in Baarn een telefoonnet te exploiteren. Hiermee wa..

Dennenhorst & Evergreen

Eemnesserweg 62
Baarn
Inleiding Het dubbele woonhuis met neo-gotische details werd in 1875 ontworpen door de Amsterdamse architect A.L. van Gendt. De opdrachtgev..

Kaart & Routeplanner