Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Almelo: Brug in Almelo

Tuin Park Landgoed

Gravenallee 1
7607AG Almelo
Overijssel

Bouwjaar: mogelijk eind 19e eeuw


Beschrijving van Huis Almelo: Brug

Omschrijving BRUG (5A) over de gracht naar het kasteeleiland. Van baksteen opgetrokken brug bestaande uit drie flauwe bogen op gemetselde pijlers en landhoofden. Aan kasteelzijde sluit de brug aan op het muurwerk van de vleugels, aan voorpleinzijde aan de gemetselde keermuren van de gracht. Op de brug natuurstenen pijlers waartussen ijzeren balustrades en balusters, die zich voortzetten op de keermuren aan weerszijden. Eind 19de eeuw? BRUG (5B) over de gracht naar het voorplein. Van baksteen opgetrokken brug van twee bogen op een gemetselde pijler en landhoofden. Op de brug staan gemetselde pijlers waartussen de bakstenen muren met natuurstenen afdekplaten. De ijzeren balustrades en balusters, die zich voortzetten op de keermuren aan weerszijden zijn verwijderd in de jaren zestig van de vorige eeuw. Waardering BRUGGEN behorend tot de historische buitenplaats Almelo, van belang - wegens de ouderdom - als type - wegens de ornamentele waarde - wegens de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529408
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Almelo: Brug in Almelo

Huis Almelo: historische tuin- en parkaanleg

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2). Het door een gracht omgeven Huis en voorplein worden omringd door een PARK in landschaps..

Huis Almelo: toegangshek

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving TOEGANGSHEK (6) aan het begin van de rechte oprijlaan naar het Huis in de as van de Gravenallee die vanuit het oosten op het ..

Huis Almelo: zonnewijzer

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving In het midden van het gazon van het voorplein staat een zandstenen ZONNEWIJZER (7) in de vorm van een dodeka├źder. De tien zij..

Huis Almelo: grafmonument en grafzerk

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving In het Gravenbos ligt de priv├ębegraafplaats met een GRAFMONUMENT en GRAFZERK (8) van de familie Van Rechteren Limpurg. Achter..

Huis Almelo: hoofdgebouw

Gravenallee 1
Almelo
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) Huis Almelo, U-vormig, omgracht gebouw, bestaande uit een corps de logis met twee vooruitspringende vleugels..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)