Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Bramel: prieel in Vorden

Tuin Park Landgoed

Almenseweg 47
7251HN Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Den Bramel: prieel

Omschrijving Achtzijdig bakstenen PRIEEL uit het laatste kwart van de 19de eeuw onder een gebogen dak met acht vlakken, bekroond door een piron. Het prieel bestaat uit acht gedrukte bogen tussen gemetselde pijlers en is aan vijf zijden gesloten. Drie door bakstenen muren, twee door dubbele glasdeuren met gietijzeren versiering. Aan de voorzijde twee houten zuilen, waartegen engeltjes en houten balustrades. De zuilen, balustrade en de beide engeltjes zijn afkomstig van een orgelfront. Waardering PRIEEL behorend tot de historische buitenplaats Den Bramel, van cultuurhistorisch belang - wegens de ouderdom - wegens het type - wegens de vormgeving - als onderdeel van de buitenplaats - wegens de relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529309
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Bramel: prieel in Vorden

Den Bramel: historische tuin- en parkaanleg

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg rond Den Bramel bestaat uit twee gedeelten. Rond het huis ligt het ge..

Den Bramel: houtloods

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HOUTLOODS uit 1898 (gevelsteen), bestaande uit een langwerpig gebouw aan de oprijlaan onder lessenaarsdak met gesmoorde panne..

Den Bramel: brug

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving A. Over de gracht naar de huisplaats ligt een houten beweegbare basculebrug uit 1828. De BRUG ligt op gemetselde bruggenhoofde..

Den Bramel: moestuinmuur

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving MOESTUINMUUR uit omstreeks 1900, bestaande uit twee haaks op elkaar staande gedeelten, opgemetseld van rode baksteen. Het ged..

Den Bramel: koude bak

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving A. In de moestuin een langgerekte, van baksteen opgemetselde KOUDE BAK, vroeg 20ste eeuw. B. In de boomgaard een KAS op rech..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)