Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Bramel: brug in Vorden

Tuin Park Landgoed

Almenseweg 47
7251HN Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1828


Beschrijving van Den Bramel: brug

Omschrijving A. Over de gracht naar de huisplaats ligt een houten beweegbare basculebrug uit 1828. De BRUG ligt op gemetselde bruggenhoofden en wordt ondersteund door houten staanders. Het middendeel is met de hand beweegbaar. Op de bascule het jaartal 1828. Op het bruggenhoofd en de brug gietijzeren balusters met horizontale staven. Ter hoogte van het beweegbare deel een ketting. De toegangsbrug kan met een ijzeren spijlen hekje worden afgesloten. B. Over de gracht in de oprijlaan naar het voorplein ligt een bakstenen BRUG met twee bogen uit 1888. Op de brug staan hardstenen pijlers met kettingen er tussen. Op de sluitstenen van de bogen jaartalstenen met '6 aug. 1888' en '6 aug. 1863'. De brug vervangt een eerder exemplaar dat al op de kadastrale minuut van 1825 staat aangegeven. Waardering BRUGGEN behorend tot de historische buitenplaats Den Bramel, van algemeen belang - wegens de ouderdom - wegens de constructie - wegens het type - als functioneel onderdeel van de buitenplaats - wegens de relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529308
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Bramel: brug in Vorden

Den Bramel: historische tuin- en parkaanleg

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De tuin- en parkaanleg rond Den Bramel bestaat uit twee gedeelten. Rond het huis ligt het ge..

Den Bramel: houtloods

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HOUTLOODS uit 1898 (gevelsteen), bestaande uit een langwerpig gebouw aan de oprijlaan onder lessenaarsdak met gesmoorde panne..

Den Bramel: prieel

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Achtzijdig bakstenen PRIEEL uit het laatste kwart van de 19de eeuw onder een gebogen dak met acht vlakken, bekroond door een ..

Den Bramel: moestuinmuur

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving MOESTUINMUUR uit omstreeks 1900, bestaande uit twee haaks op elkaar staande gedeelten, opgemetseld van rode baksteen. Het ged..

Den Bramel: koude bak

Almenseweg 47
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving A. In de moestuin een langgerekte, van baksteen opgemetselde KOUDE BAK, vroeg 20ste eeuw. B. In de boomgaard een KAS op rech..

Kaart & Routeplanner