Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Schuilhoeve: kwakelburg in Zoeterwoude

Boerderij

Weipoortseweg 90
2381NJ Zoeterwoude
Zuid Holland


Beschrijving van De Schuilhoeve: kwakelburg

Inleiding De kwakelbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Naast deze voetbrug bevindt zich een ophaalbrug. Omschrijving De KWAKELBURG, zoals voetbruggen in het westen wel worden genoemd, bestaat uit een hoog en smal brugdek met aan weerszijden schuine plankieren met gespijkerde dwarslatten. Langs de schuine planken en het platte dek zijn houten leuningen opgenomen. Aan elk kant van het water bevindt zich een betonnen landhoofd waarop telkens twee stijlen van de burg rusten. De twee stijlen worden onderling verstevigd door andreaskruisen. De betonnen landhoofden zijn tevens de fundering van de ophaalbrug. Waardering De KWAKELBRUG is van algemeen belang vanwege: - als kenmerkend en in aanleg gaaf bewaard voorbeeld van een overbrugging van een vaarwater in landelijke gebied en als overgang van openbaar naar particulier terrein; - het object heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de ophaalbrug en de overige onderdelen van het agrarische bedrijf; - het object heeft zeldzaamheidswaarde door het verdwijnen van steeds meer kwakelbruggen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529290
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Schuilhoeve: kwakelburg in Zoeterwoude

De Schuilhoeve: ophaalbrug

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De ophaalbrug bevindt zich over de Weipoortse Vliet, tussen de oprijlaan en het erf van de boerderij. Ten zuiden van de ophaalbru..

Boerderij. Gepleisterd woonhuis met opkamer. Kwakel-brug

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De krukhuisboerderij is gelegen op de kop van het kavel en dateert uit de zeventiende eeuw. Omschrijving KRUKHUISBOERDERIJ. T..

De Schuilhoeve

Weipoortseweg 90
Zoeterwoude
Inleiding De stal bevindt zich halverwege het kavel, ten noorden van de boerderij. De stal dateert vermoedelijk uit de achttiende of negent..

Boerderij. Puntgevel met vlechtingen

Weipoortseweg 83
Zoeterwoude
Boerderij 1868. Puntgevel met vlechtingen.

Boerderij. Langgerekte hoeve met puntgevel, waarin sieranker en vlechtingen

Weipoortseweg 96
Zoeterwoude
Boerderij (XVII ?). Langgerekte hoeve met puntgevel, waarin sieranker en vlechtingen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)