Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kamp Amersfoort: Houten wachttoren in Leusden

Militair Object

Loes van Overeemlaan 19
3832RZ Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1940


Beschrijving van Kamp Amersfoort: Houten wachttoren

Onderdeel 3 Inleiding Zoals ook op de muurschildering op de resterende muur van het kantoor van de kampcommandant te zien is, was het kamp omgeven door een aantal houten wachttorens. De meeste zijn verdwenen, slechts dit exemplaar resteert. In 2004 is de toren in het kader van het herinrichtingsplan van het terrein naar zijn huidige, oorspronkelijke plaats overgebracht. Hierbij bleek dat de houten staanders dusdanig waren aangetast dat ze moesten worden vervangen. Omschrijving Houten WACHTTOREN bestaande uit vier staanders waartussen gekruiste schoren. De staanders dragen het platform, dat omgeven is met een borstwering van verticaal geplaatste planken. Vanaf het platform staan opnieuw vier staanders die het houten dak dragen. Waardering De houten WACHTTOREN is van algemeen belang vanwege typologische waarde als in Nederland enig overgebleven voorbeeld van een Duitse wachttoren. De wachttoren heeft tevens ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 529207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Kamp Amersfoort: Houten wachttoren in Leusden

Kamp Amersfoort: Schietbaan en fusilladeplaats

Loes van Overeemlaan 19
Leusden
Onderdeel 1 Inleiding Buiten het eigenlijke kamp bevond zich de schietbaan, die werd gegraven door een strafcommando waarin vrijwel alleen..

Kamp Amersfoort: Muurschildering

Loes van Overeemlaan 19
Leusden
Onderdeel 2 Inleiding Op deze plaats bevond zich ten tijde van het kamp een stenen barak met een stenen uitbouw waarin het kantoor van de ..

Kamp Amersfoort: Klokkenstoel met Appelklok

Loes van Overeemlaan 19
Leusden
Onderdeel 4 Inleiding Zoals op de muurschildering op de resterende muur van het kantoor van de kampcommandant te zien is, stond tegenover ..

Kamp Amersfoort: Restant van lijkhuisje

Loes van Overeemlaan 19
Leusden
Onderdeel 5 Inleiding Buiten het eigenlijke kamp bevond zich de schietbaan en het lijkenhuisje. Behalve als schietbaan werd deze plek teve..

Kamp Amersfoort: Monument en "De stenen man", Gevangene voor het vuurpeloton

Loes van Overeemlaan 19
Leusden
Onderdeel 6A en 6B Omschrijving Na de oorlog werd in 1953 ter herinnering aan de slachtoffers een tweetal monumenten opgericht. Aan het be..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)