Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sonsbeek: voormalige boerderij in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Parkweg 2
6815DJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Sonsbeek: voormalige boerderij

Omschrijving Voormalige BOERDERIJ uit omstreeks 1800, gelegen ten noorden van de Grote Vijver. De boerderij staat op het terrein, dat vroeger bekend stond als 'De Wildbaan'. De boerderij is verbouwd tot restaurant, waarbij in de deelruimte diverse constructies werden ingebouwd. Uit baksteen opgetrokken hallehuisboerderij met middenlangsdeel, op rechthoekige plattegrond onder wolfsdak, gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Voor- en achtergevel bezitten vlechtingen en staafankers. De voorgevel is asymmetrische van indeling. Uiterst links en rechts bevinden zich kleine vensters met rollagen aan onder- en bovenzijde en houten luiken. Ingang met bovenlicht met roedeverdeling. Rechts hiervan een groot venster met houten luiken met sierlijsten. In de zolderverdieping twee kleine 4-ruits vensters. De zeer lage rechter zijgevel heeft bij het voormalige bedrijfsgedeelte zes bakstenen steunbeertjes, gemetseld in machinale baksteen. Vier vensters. De linker zijgevel gaat grotendeels schuil achter een jongere aanbouw. Een gedeelte is gepleisterd en bevat een houten deur. De achtergevel bezit in het midden de vroegere deelingang onder een brede korfboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Aan weerszijden bevinden zich ovale stalvensters met rollagen en 9-ruits ijzeren ramen. Geheel links en rechts de voormalige stalingangen met rondboogdeuren met natuurstenen duimblokken. Van het oorspronkelijke INTERIEUR van de boerderij resteert de ankerbalkconstructie uit omstreeks 1800. Onder het rechter gedeelte (rechts voor) van de boerderij bevindt zich een kleine gewelfkelder. Het gewelf is segmentvormig. Waardering De voormalige BOERDERIJ behorend tot de historische buitenplaats Sonsbeek is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de toegepaste bouwmaterialen; - wegens de houtconstructie; - wegens de markante situering aan de Grote Vijver aan de rand van het park. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528863
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sonsbeek: voormalige boerderij in Arnhem

tuin park landgoed

Tellegenlaan 2
Arnhem
Omschrijving In de nabijheid van de Grote Vijver gelegen TELLEGENBANK, in 1928 opgericht ter herinnering aan ir. J.W.C.Tellegen (1859-1921..

tuin park landgoed

Zijpendaalseweg 30
Arnhem
Omschrijving A. De GROTE WATERVAL en GROT dateren van na de aankoop van het park in 1821 door Van Heeckeren van Enghuizen. Op de plaats, wa..

De Teerplaats

Zijpendaalseweg 40
Arnhem
Omschrijving In oorsprong 18de-eeuwse HALLEHUISBOERDERIJ met middenlangsdeel, genaamd De Teerplaats, in zijn huidige verschijningsvorm gro..

Zypendaal: toegangshek

Zijpendaalseweg 44
Arnhem
Omschrijving TOEGANGSHEK, 19de-eeuwse toegangspartij met bakstenen hekposten en smeedijzeren hekwerken, toegang gevend tot het park. De en..

woonhuis

Cordesstraat 4
Arnhem
Inleiding VILLA met KEERMUUR en POORTEN, thans woonhuis met tandartsenpraktijk, omstreeks 1915 gebouwd in Engelse landhuisstijl; een op de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)