Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij in Steyl

Kerkelijk Gebouw

Sint Michaelstraat 7
5935BL Steyl (gemeente Venlo)
Limburg


Beschrijving van Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij

Omschrijving complexonderdeel 6 De KLOOSTERDRUKKERIJ heeft, op hoofdlijnen, een L-vormige plattegrond en staat op de hoek van St. Michaëlstraat en Parkstraat te Steyl. De drukkerij staat centraal in het kloostercomplex, is opgetrokken in rode baksteen, heeft twee en drie bouwlagen met kap op de hoek van genoemde straten, op het achterliggende gedeelte één bouwlaag met in totaal elf sheddaken, de gevels zijn daar in grauwrode baksteen uitgevoerd. De vleugel langs de St. Michaëlstraat telt drie lagen met een met leidekking beklede kapverdieping en een kort, naar voren springend gedeelte ter hoogte van twee lagen met kap op de hoek van St. Michaëlstraat en Parkstraat. Een vergelijkbare vleugel staat parallel aan de Parkstraat, echter zonder kapverdieping. Op de hoek van beide straten is op de eerste verdieping een rondboognis met een beeld van St. Josef onder baldakijn geplaatst. Originele roedeverdeling in dito ramen op de derde en vierde bouwlaag in de vleugel aan de St. Michaëlstraat, sierpatroon van muizentand onder de ramen van de tweede bouwlaag en onder de dakrand, toepassing van ceramiek in de vensterbanken. De vleugel aan de Parkstraat is grosso modo verwant wat betreft materialisatie en indeling van de gevel; zadeldak met pannen gedekt. In de drukkerij bevinden zich o.m. de originele trappenhuizen. Korte tweelaagse, bakstenen vleugel ter lengte van acht traveeën, haaks op de vleugel langs de St. Michaëlstraat, onder met pannen gedekt zadeldak. Waardering complexonderdeel 6 De kloosterdrukkerij van het St. Michaëlklooster op de hoek van St. Michaëlstraat en Parkstraat te Steyl vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de functionele en historische betekenis voor het klooster; - de zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528356
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Michaëlklooster: kloosterdrukkerij in Steyl

Sint Michaëlklooster: kloosterkapellen St. Gregor

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 3 De KLOOSTERKAPELLEN St. Gregor uit omstreeks 1895 bestaan uit boven- en benedenkapellen van het St. Gregor..

Sint Michaëlklooster: missiemuseum

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 4 Het oudste bouwdeel van het MISSIEMUSEUM dateert uit circa 1895; het telt drie bouwlagen onder een zadelda..

Sint Michaëlklooster: beeld van de goddelijke zaaier

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 5 Tegenover het Missiemuseum te Steyl staat op de kruising van Veerweg en St. Michaëlstraat een granieten B..

Sint Michaëlklooster: machinehal en aansluitend ketelhuis

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 7 Aan de oostzijde van de kloosterdrukkerij staat een MACHINEHAL met daarin een stoommachine en een aansluit..

Sint Michaëlklooster: bakstenen schoorsteen

Sint Michaelstraat 7
Steyl (Gemeente Venlo)
Omschrijving complexonderdeel 8 Ten noorden van de machinehal met stoommachine en aansluitend ketelhuis staat een hoge, gemetselde baksten..

Kaart & Routeplanner