Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Scheepswerf Meerman: kleine of zaagloods in Arnemuiden

Nijverheid Industrie

Zuidwal bij 63
4340AA Arnemuiden (gemeente Middelburg)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1870


Beschrijving van Scheepswerf Meerman: kleine of zaagloods

Omschrijving De KLEINE of ZAAGLOODS gelegen ten zuidoosten van de grote loods, dateert in aanleg uit circa 1870. Eenbeukige, geteerde houten loods op rechthoekig grondplan met een kleine, houten, aanbouw aan de westgevel. Zadeldak gedekt met rode oud-hollandse dakpannen aangevuld met verbeterde Hollandse pannen. Aan beide zijgevels houten goten op klossen. In de westelijke zijgevel en de kopgevels bevinden zich diverse luiken en ramen met goeddeels oorspronkelijke roedenverdeling. In de westgevel een opgeklampte deur. Gesloten oostgevel. In de dakvlakken aan weerszijden twee dakramen. De loods heeft een onverharde, lemen vloer. In de vloer werden werkputten gegraven zodat men de onderzijde van de scheepsromp kon bereiken. In de draagconstructie, bestaande uit opeenvolgende houten dekbalkgebinten waarop schaarspanten zijn aangebracht, zijn verschillende vrijwel onbewerkte boomstammen en forse boomtakken toegepast. Daarnaast wijst divers bouwmateriaal op hergebruik van historische scheeps- en gebouwdelen. Op het gebint liggen losse planken waardoor een bergzolder ontstaat. In het interieur zijn nog diverse werkbanken, een draai- en vlakbank en zaag- en boormachine aanwezig. Waardering De KLEINE of ZAAGLOODS is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege: - de industrieel-archeologische waarde; - de ouderdom van het gebouwtje en het toegepaste materiaal; - de gaafheid van de loods en de aanwezige historische inventaris; - de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de scheepshelling, de grote loods en het pekkot. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528317
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:19:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Scheepswerf Meerman: kleine of zaagloods in Arnemuiden

Scheepswerf Meerman: grote of bouwloods

Zuidwal 63
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Omschrijving De GROTE of BOUWLOODS bevindt zich in de noord-oostelijke hoek van het werfterrein. De loods dateert in aanleg uit circa 1870..

Scheepswerf Meerman: pik of pekkot

Zuidwal bij 63
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Omschrijving Eenlaags bakstenen PIK- of PEKKOT met lessenaarsdak. Aan de noordgevel een aanbouwtje met deur en klein raam. In de overige ge..

Uurwerk van de dorpskerk met de aanduiding van hoog- en laag water

Markt 10
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Een eb- en vloedklok, XVII A, op de kerktoren voor het aangeven der getijden. Herplaatst in de toren van de uit 1858 daterende N.H.Kerk. Kl..

Station Arnemuiden

Stationsplein 7
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Inleiding Omstreeks 1871, naar ontwerp van K.H. van Brederode, in opdracht van deStaats Spoorwegen gebouwd stationsgebouw "der vijfde klass..

Nooitgedacht

Molenweg 47
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Korenmolen "Nooitgedacht"; brede achtkantige bovenkruier zonder stelling, grondzeiler, taps toelopend vanaf brede voet, 1736.

Kaart & Routeplanner