Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwanenburg: tuin en parkaanleg in Heeswijk Dinther

Tuin Park Landgoed

Zwanenburgseweg 8
5473KT Heeswijk Dinther (gemeente Bernheze)
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Zwanenburg: tuin en parkaanleg

Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Ten noorden van de omgrachte huisplaats ligt de midden 19de-eeuwse oprijlaan die vanaf de openbare weg toegang tot de buitenplaats biedt. Aan het begin van deze laan staan twee natuurstenen hekpijlers (zie hiervoor onderdeel 3). Deze laan kruist de in oorsprong 14de-eeuwse oost-west lopende Zwanenburgseweg. Het terrein van de huisplaats, waarvan de toegang gemarkeerd wordt door twee gemetselde hekpijlers met een bekroningen (zie hiervoor onderdeel 4) is van oorsprong aan west, noord en oostzijde omgracht. Aan de zuidzijde vormde de rivier de Aa de afsluiting. Een deel van de omgrachting is, met de kanalisering van de Aa in 1937 droog komen te vallen, maar in het terrein nog goed waarneembaar. Aan de oostkant van het huis ligt binnen de omgrachting een landschappelijk parkje uit het eind van de 19de eeuw, bestaande uit een gazon met heestergroepen en solitaire bomen, bosjes en onverharde paden in de vorm van een rondwandeling met aftakkingen direct naar het huis. Langs de buitenzijde is het park omhaagd. Vanaf de rondwandeling zijn zichten op het huis en de omgeving geschapen. Ten noordwesten van het huis ligt, binnen de omgrachting, aan de oprijlaan de boomgaard die door een beukenhaag is omgeven. Parallel aan de omgrachting aan westzijde loopt een gebogen pad dat de verbinding vormt tussen het huis en de Zwanenburgseweg: de oude toegangsweg tot de huisplaats. Ten zuiden van het huis ligt de oude arm van de Aa. Waardering PARK- EN TUINAANLEG, behorende tot de historische buitenplaats Zwanenburg is van belang: - wegens de gracht rond het kasteel, die een kenmerkend onderdeel is van de oorspronkelijke middeleeuwse aanleg - wegens de 19de-eeuwse toegangs- annex zichtlaan van het kasteel in noordelijke richting; - wegens de in oorsprong middeleeuwse Zwanenburgseweg als verbinding tussen het gehucht, de kasteelplaats en de Kilsdonkse molen - wegens de combinatie van heerlijk en agrarisch gebruik, gevisualiseerd in het 19de-eeuwse landschapspark, gecombineerd met boomgraad en boerenerf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528236
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zwanenburg: tuin en parkaanleg in Heeswijk Dinther

Zwanenburg: hekpalen

Zwanenburgseweg 8
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Omschrijving Op twee plaatsen staan hardstenen HEKPIJLERS: aan het oostelijke eind van de Zwanenburgseweg en het begin van de 19de-eeuwse..

Zwanenburg: hekpijlers

Zwanenburgseweg 8
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Omschrijving Op de brug aan het begin van de huisplaats staan twee van baksteen opgemetselde vierkante PIJLERS, aan beide zijden bekroond ..

Zwanenburg: hoofdgebouw

Zwanenburgseweg 8
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Omschrijving HUIS ZWANENBURG MET AANGEBOUWDE BOERDERIJ. Het Huis Zwanenburg is samengesteld uit vier bouwdelen die uit de 16de, 17de (eers..

Kilsdonkse Molen

Kilsdonkseweg 4
Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Inleiding In het buurtschap Beugt bij Dinther, aan het riviertje de Aa gelegen molen, bestaande uit een voormalige WATERMOLEN en de romp v..

Boerderij van het langgeveltype, blijkens jaaranker: 1809

Dorshout 18
Veghel
Boerderij van het langgeveltype, blijkens jaaranker: 1809. Met riet en pannen gedekt wolfdak. In het woongedeelte vensters met luiken en twi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)