Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hardenbroek: Hoofdgebouw in Driebergen Rijsenburg

Kasteel Buitenplaats

Langbroekerdijk 24
3972ND Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 1762


Beschrijving van Hardenbroek: Hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW. Het nagenoeg vierkante gebouw bestaat uit een kelderverdieping, twee bouwlagen, een mezannino en hoge schilddaken rondom. De symmetrisch opgezette voorgevel met middenrisaliet bekroond door een tympaan heeft opmerkelijke zijrisalieten. Door hun hoge schilddaken wekken zij de suggestie van hoektorens. In het tympaan is het wapen van de Hardenbroeks aangebracht. De voordeur wordt omlijst door harstenen pilasters, bekroond met een dito tympaan. Hierin staat het jaartal van de verbouwing 1762. De vensters zijn in Empire stijl vernieuwd. De achtergevel vertoont nog geheel het aanzien van de bouw van 1789. Ook hier een middenrisaliet bekroond met tympaan. Ditmaal zijn er werkelijke hoektorens gebouwd. De vensters bezitten nog de oorspronkelijke roedeverdeling. In de zuidoostgevel is nog een belangrijk deel van het muurwerk van het middeleeuwse zaalgebouw te zien. Verder aan deze zijde een kleine uitbouw over de gehele hoogte van het huis. De zuidwestgevel vertoont eveneens nog ouder muurwerk. In het midden bevindt zich een forse trapuitbouw. De vensters zijn deels vernieuwd. In het interieur is ten gevolge van een periode van leegstand in de eerste helft van de 20ste eeuw veel verloren gegaan. In de grote zaal aan de zuidoostzijde bevindt zich nog 19de-eeuwse betimmering en behang. In de eetzaal aan de achterzijde van het huis is in 1989 een plafondschildering aangebracht van Cornelis Troost. Deze schildering is afkomstig van een gesloopt huis op de Herengracht te Amsterdam. Waardering Het HOOFDGEBOUW is van algemeen belang vanwege: - de cultuurhistorische waarde vanwege zijn ouderdom, in het bijzonder de middeleeuwse oorsprong; - de architectuurhistorische waarde vanwege zijn 18de-eeuwse classicistische verbouwing met verwijzing (hoektorens) naar de middeleeuwse oorsprong; - ensemble waarde vanwegee de functioneel-ruimtelijke samenhang van de onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 528025
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Hardenbroek
Kasteel Hardenbroek
Kasteel Hardenbroek
Locatie Driebergen-Rijsenburg
Algemeen
Kasteeltype rechthoekig omgracht huis
Stijl Hollands classicisme
Eigenaar jhr. mr. Francis Loudon
Huidige functie woning
Gebouwd in voor 1309
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  14106
Bijzonderheden ridderhofstad

Kasteel Hardenbroek is een kasteel en voormalige ridderhofstad bij Driebergen-Rijsenburg.

Hardenbroek wordt voor het eerst vermeld in 1382. In 1536 verscheen de eerste lijst van ridderhofsteden. Hierin is Hardenbroek opgenomen. Het huis werd toen bewoond door Joost van Hardenbroek. In 1662 stierf Pieter van Hardenbroek die geen zonen had. Hij liet het huis na aan zijn neef Hendrik Gijsbert van Hardenbroek. Deze verkocht het in 1684. In 1733 huurde Willem Kerckrinck het huis. Later kocht hij het en besteedde veel geld aan een grondige verbouwing. Toen zijn weduwe hertrouwde, werd Hardenbroek publiek geveild. De koper was Jan Adolf van Hardenbroek, heer van Hardenbroek, Lockhorst, Bergestein, 's-Heeraartsberg, Bergambacht en Ammerstol (1721-1791). Het huis kwam dus weer terug in de familie Van Hardenbroek.

In 1995 is het kasteel gerestaureerd. Het landgoed is grotendeels vrij toegankelijk. Henriette Arnoldine barones van Hardenbroek-Snouck Hurgronje (1912-1994) heeft het huis nagelaten aan haar zoon jhr. mr. Francis Loudon.

Zie ook

  • Van Hardenbroek, de gelijknamige familie die eeuwenlang eigenaresse was van het kasteel

Foto's


Monumenten in de buurt van Hardenbroek: Hoofdgebouw in Driebergen Rijsenburg

Hardenbroek: Historische park- en tuinaanleg

Langbroekerdijk 24
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De aanleg van de buitenplaats wordt bepaald door de langgerekte vorm van de mid..

Hardenbroek: Dubbele houten brug

Langbroekerdijk 24
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 3: DUBBELE HOUTEN BRUG. Het hoofdhuis is toegankelijk via een dubbele houten brug met ijzeren balie. Voor de bovenb..

Hardenbroek: Twee tuinvazen op sokkel

Langbroekerdijk 24
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 4: TWEE VAZEN OP SOKKEL. Ter weerszijden van de dubbele brug staat een natuurstenen tuinvaas op sokkel. Zowel vazen ..

Hardenbroek: Gemetselde boogbrug

Langbroekerdijk 24
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 5: BRUG. Het voorterrein is vanaf de oprijlaan toegankelijk via een eenvoudig gemetselde boogbrug met ijzeren leuni..

Hardenbroek: Twee pompoenvormige ornamenten

Langbroekerdijk 24
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Omschrijving onderdeel 6: twee POMPOENVORMIGE ORNAMENTEN. Aan weerszijden van de gemetselde boogbrug ligt een natuurstenen pompoenvormig o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven