Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lambertus Kerk in 's Gravenzande

Kerkelijk Gebouw

Maasdijk 189
2691PE 's Gravenzande (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1872-1873


Beschrijving van Lambertus Kerk

Inleiding De Heilige Lambertus Kek is gelegen op een door sloten omringd terrein, toegankelijk via een houten brug, met een in boomtakken opgetrokken balustrade en doorgang. Het terrein is beplant met diverse bomen. De in 1872-1873 gebouwde kerk is opgetrokken in een sober Neo-Gotische stijl. De kerk is gebouwd ten behoeve van de bewoners van de door Jonkheer A.J.A. van Rijckevoorsel gestichtte pachtershuizen en de bij zijn landhuis behorende dienstwoningen. De inmiddels afgebroken huizen waren door de jonkheer in pacht uitgegeven ter ontginning van de afgezande duingronden (het Staelduin). Omschrijving De kerk is in rode steen in kruisverband opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met leien Maasdekking. De overkragende kap is voorzien van houten windveren met op de nok van de kap een octogonale dakruiter met een leien gedekte naaldspits. De onderbouw van het klokkentorentje heeft met persiennes afgeschermde galmgaten onder door kolonnetten gedragen frontons. Aan de achterzijde van de kapel is een rechthoekige consistorie aangebouwd, eveneens onder een schilddak, gedekt met kruispannen. De zuidelijke voorgevel met rustica lisenen en een gepleisterde plint. Hierin de centrale toegang, bestaande uit dubbele opgeklampte deuren met smeedijzeren gehengen onder een getoogd houten beschot. Naar de iets teruggeplaatste deuren een hardstenen stoep. Op galerijhoogte twee ijzeren, spitse achtpas in een roosvenster. Boven de deur een beeld van de H. Lambertus, patroon en bisschop van Luik met speer en palmtak op een knoppenkapiteel onder een gotisch baldakijn met wimperg- en dreipasmotief. De plint van de voorgevel loopt door tot in de eerste raamloze traveeën van de identieke zijgevels (alleen heeft de oostgevel een stichtingssteen met het kroontje van Jonkheer A.J.A. van Rijckevoorsel). De overige vier traveeën van de zijgevels hebben eenvoudige getoogde vensters met hardstenen onderdorpels en ijzeren roedeverdeling. Tussen de traveeën getrapte steunberen met gefrijnde hardstenen dekplaten. Onder het overhellende dak bevinden zich muurankers. De aangebouwde consistorie aan de achterzijde heeft twee vierruits ramen en een deur. Interieur Binnen is tegen de gehele achtermuur een neogotisch altaar uit het laatste kwart van de negentiende eeuw geplaatst. Het marmeren doopvont met geel- en roodkoperen deksel stamt uit ca. 1850. Waardering De kerk is van algemeen belang: - vanwege de cultuur-en architectuur historische waarde - vanwege de functie, en als een bijzondere en representatieve uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en in de geschiedenis van de ontginning van het Staelduin - vanwege de beeldbepalende benedendijkse ligging op een door sloten omgrensd terrein. De kerk is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527866
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lambertus Kerk in 's Gravenzande

Sluis

Maasdijk 208
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Inleiding Sluis met één paar sluisdeuren onder de Maasdijk in het buitengebied, die een verbinding vormt tussen het Staelduin en het Nie..

Kassen

Groeneweg 155
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Inleiding Kassenensemble bestaande uit 5 KNIEKASSEN in Ambachtelijke Traditionele stijl op een perceel behorende bij huisnummer 155 en éé..

Hoeve Staelduin

Peppellaan 2
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Hoeve Staelduin. Ten dele gepleisterde boerderij, omstreeks 1800. Zadeldak tussen puntgevels, vensters met tweelichtskozijnen en negenruitss..

Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur

Maasdijk 226
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur.

Woonhuis in de stijl van de Nieuwe Haagse School

's-Gravenzandseweg 77
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding In de stijl van de Nieuwe Haagse School opgetrokken WOONHUIS met sterk overkragende kappen. Het woonhuis is vrij gelegen en grens..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)