Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maalderij in Ede

Nijverheid Industrie

Telefoonweg 32
6712GC Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Maalderij

Inleiding Maalderijcomplex, in 1937 tegen de molen gebouwd om de verdergaande industrialisatie en schaalvergroting mogelijk te maken. Later toegevoegde onderdelen hebben geen monumentale waarde. Omschrijving MAALDERIJ, in baksteen opgetrokken gebouw van één, twee en drie bouwlagen in blokvormige volumes tegen de noordzijde van de molen. Aan de zijde van de Telefoonweg een over twee bouwlagen uitgebouwde driezijdige erker. Aan de rechterzijde (gezien vanaf de Telefoonweg) een kernmerkend laadperron met schuifdeuren. Sobere functionalistische bouwtrant, gekenmerkt door de blokvormige opbouw en de ijzeren ramen. Inwendig grote ruimten met spaarzame tot geen detaillering. Waardering De MAALDERIJ uit 1937 bij molen Concordia is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype en de sobere, functionalistische bouwtrant; - de landelijk zeldzame, gaaf bewaarde samenhang met omringende bebouwing en erfindeling, ontstaan vanwege de maalderijfunctie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527724
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Maalderij in Ede

Hallehuisboerderij met bakhuis en moestuin

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Op de hoek van de Telefoonweg en de Molenstraat, naast de korenmolen Concordia, gelegen voormalige hallehuisboerderij met bakhuis..

Hallehuisschuur

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Achter de boerderij gelegen hallehuisschuur met bakstenen muren, opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw in ambachtelijk-..

Maalschuur

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Maalschuur uit 1911, industrieel gebouw met een belangrijk gedeelte van het oorspronkelijke mechaniek, opvolger van de molen als ..

Accesweg

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Accesweg, leidend van het achterhuis van de boerderij/molenaarswoning aan de Molenstraat tot nagenoeg aan de bakstenen voet van d..

Concordia

Telefoonweg 34
Ede
Molen "Concordia". Achtkantige stellingmolen met gemetselde onderbouw en houten romp, gebouwd in 1865.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)