Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maalschuur in Ede

Nijverheid Industrie

Telefoonweg 32
6712GC Ede
Gelderland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Maalschuur

Inleiding Maalschuur uit 1911, industrieel gebouw met een belangrijk gedeelte van het oorspronkelijke mechaniek, opvolger van de molen als industrieel hart van het complex. Omschrijving MAALSCHUUR, eenlaags gebouw, opgetrokken in baksteen onder een zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen. In de voorgevel getoogde dubbele deur, daarboven luik met rondboog. Verder in de voorgevel twee gewijzigde rondboogvensters. In de andere gevels diverse al dan niet originele gevelopeningen. Inwendig is de historische maalderij bewaard gebleven, compleet met uitzondering van de dieselmotor. Verder zijn nog diverse onderdelen van de oorspronkelijke uitmonstering bewaard gebleven, zoals voertroggen voor de paarden die hier in den beginnen stonden en een deel van de historische klinkervloer. Waardering De MAALSCHUUR uit 1911 is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype, een maalschuur met een groot gedeelte van het historische mechaniek en een gedeelte van de inwendige historische uitmonstering; - de landelijk zeldzame, gaaf bewaarde samenhang met omringende bebouwing en erfindeling, ontstaan vanwege de maalderijfunctie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527723
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Maalschuur in Ede

Hallehuisboerderij met bakhuis en moestuin

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Op de hoek van de Telefoonweg en de Molenstraat, naast de korenmolen Concordia, gelegen voormalige hallehuisboerderij met bakhuis..

Hallehuisschuur

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Achter de boerderij gelegen hallehuisschuur met bakstenen muren, opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw in ambachtelijk-..

Maalderij

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Maalderijcomplex, in 1937 tegen de molen gebouwd om de verdergaande industrialisatie en schaalvergroting mogelijk te maken. Later..

Accesweg

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Accesweg, leidend van het achterhuis van de boerderij/molenaarswoning aan de Molenstraat tot nagenoeg aan de bakstenen voet van d..

Concordia

Telefoonweg 34
Ede
Molen "Concordia". Achtkantige stellingmolen met gemetselde onderbouw en houten romp, gebouwd in 1865.

Kaart & Routeplanner