Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallehuisschuur in Ede

Nijverheid Industrie

Telefoonweg 32
6712GC Ede
Gelderland


Beschrijving van Hallehuisschuur

Inleiding Achter de boerderij gelegen hallehuisschuur met bakstenen muren, opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De later aan de achterzijde dwars aangebouwde veevoederopslag valt buiten de bescherming. Omschrijving De HALLEHUISSCHUUR beslaat een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt een bouwlaag onder een onbeschoten kap, gedekt met in hoofdzaak rode Oudhollandse pannen. Zadeldak met wolfseind (aan de oostzijde) ter hoogte van het achterhuis van de molenaarswoning. In de as van de kopse gevel aan de molenzijde de inrijpoort met deeldeuren die wordt afgesloten met een segmentboog, aan weerzijden twee getoogde gietijzeren stalraampjes. Smeedijzeren muurankers. Poortdeur met verticale stroken. Boven deze deur bevindt zich het luikje naar de zaad- of hooizolder. Inrijpoort wordt geflankeerd door dubbele mestdeuren aan de rechterzijde en enkele mestdeur links, met smeedijzeren beslagwerk. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog gingen de stallen dienst doen als opslag voor kunstmest. Waarschijnlijk zijn om die reden in de jaren na de oorlog de steunberen tegen de schuur aangebracht, opgetrokken uit baksteen maar voorzien van een pleisterlaag. Zij moesten helpen de toenemende druk op de eensteens zijmuren te weerstaan. De kunstmest werd er los ingestort, vaak tot dakhoogte. In het interieur is bij het gebintwerk sprake van een ankerbalkconstructie. Drie van de vier staanders ter linkerzijde van de ingang staan op poeren, de vierde op een houten steun. De vier stijlen aan de rechterzijde rusten op gemetselde basementen variƫrend van circa een halve meter tot een meter hoogte. Hoofdbalken geschoord door korbelen. Op de hoofdbalken liggen slieten voor de opslag van hooi of koren. Aan de rechterzijde van de ingang bevinden zich twee tussenmuren van ongeveer een meter hoog, die als afscheiding nog herinneren aan de boxen voor de varkens en mogelijk de paarden van het graanbedrijf. De kopse zijde ter plaatse van de veevoederopslag is deels dichtgezet met betonblokken. De verbinding met de opslag is afgesloten met een golfplaten schuifwand. De vloer bestaat uit gestort beton, aan de zijkanten komen hier en daar veldkeitjes door de oppervlakte. Waardering De HALLEHUISSCHUUR is van algemeen belang vanwege: - het bouwtype, een solitaire, driebeukige boerenschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw; - de landelijk zeldzame, gaaf bewaarde samenhang met omringende bebouwing en erfindeling, ontstaan vanwege de maalderijfunctie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527722
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallehuisschuur in Ede

Hallehuisboerderij met bakhuis en moestuin

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Op de hoek van de Telefoonweg en de Molenstraat, naast de korenmolen Concordia, gelegen voormalige hallehuisboerderij met bakhuis..

Maalschuur

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Maalschuur uit 1911, industrieel gebouw met een belangrijk gedeelte van het oorspronkelijke mechaniek, opvolger van de molen als ..

Maalderij

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Maalderijcomplex, in 1937 tegen de molen gebouwd om de verdergaande industrialisatie en schaalvergroting mogelijk te maken. Later..

Accesweg

Telefoonweg 32
Ede
Inleiding Accesweg, leidend van het achterhuis van de boerderij/molenaarswoning aan de Molenstraat tot nagenoeg aan de bakstenen voet van d..

Concordia

Telefoonweg 34
Ede
Molen "Concordia". Achtkantige stellingmolen met gemetselde onderbouw en houten romp, gebouwd in 1865.

Kaart & Routeplanner