Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hunsingo (Molen Haitsma) in Onderdendam

Molen

Uiterdijk 4
9959PK Onderdendam (gemeente Bedum)
Groningen

Bouwjaar: 1855 (onderbouw) 1939 (onttakeling) 2005 (rest. onderbouw) 2008 (rest./herb.)


Beschrijving van Hunsingo (Molen Haitsma)

Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'Hunsingo', ook wel bekend als 'molen Haitsma', is in 1855 gebouwd als koren- en pelmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gehad. De molen is in 1939 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, het houten bovenachtkant, de stelling en het bovenste deel van het gaande werk werden verwijderd. De aldus incomplete molen kreeg een mechanische aandrijving die in de jaren '60 van de 20e eeuw werd verwijderd. De incomplete molen heeft thans de bestemming van opslagruimte. De incomplete molen zal worden voorzien van het uit 1896 daterende eikenhouten bovenachtkant van de voormalige stellingmolen met de naam 'Slaghekke' uit Rijssen. Dit achtkant, dat ter plaatse thans in opslag ligt, is te Rijssen vermoedelijk al secundair gebruikt geweest. De incomplete molen ligt aan het Boterdiep, nabij een kruising van waterwegen. De molen en de directe omgeving zijn gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van Onderdendam. Omschrijving De incomplete molen bestaat uit het gemetselde bakstenen onderachtkant dat is voorzien van hoeklisenen. Het uit drie bouwlagen bestaande onderachtkant is voorzien van een plat dak. In de incomplete molen is de bintlaag van de pelzolder nog aanwezig. In gedemonteerde staat is bovengenoemd achtkant thans nog aanwezig. Waardering De incomplete molen is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante koren- en pelmolen uit het midden van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Groningen en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van Onderdendam; - vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging aan het Boterdiep met een oude draaibrug en de historische gaafheid van de omgeving; - vanwege de gaafheid van de molenbiotoop. Het her te gebruiken houten bovenachtkant is van algemeen belang vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit het eind van de 19e eeuw die gefunctioneerd heeft in Rijssen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527609
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hunsingo/Molen van Haitsma
Hunsingo in 2009
Hunsingo in 2009
Basisgegevens
Plaats Onderdendam
Bouwjaar 1855
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen en voorheen pelmolen
Bestemming  Café-restaurant en malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  527609
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De korenmolen Hunsingo, ook wel Molen van Haitsma genoemd, staat aan het Boterdiep in Onderdendam in de provincie Groningen.

De molen werd in 1855 gebouwd en bleef tot 1939 op windkracht in bedrijf. Toen werd de molen ontdaan van kap, wieken, stelling en bovenbouw. Slechts de achtkante stenen onderbouw bleef staan. Al in 1995 ontstonden er plannen om de molen in oude luister te herstellen. In 1997 kocht de Molenstichting Onderdendam daarvoor de bovenbouw van een voormalige molen uit Rijssen aan. Pas in 2005 kwam er meer schot in de zaak toen de gehele onderbouw werd gerestaureerd en tevens weer van een stelling werd voorzien. Twee verdiepingen erfgoedlogies met ontbijt, lunchcafé en vergaderruimte werd in de onderbouw ingericht, evenals een expositie van het openluchtmuseum in Warffum. In het najaar van 2006 kreeg de molen een kanjersubsidie voor monumentenrestauraties waarmee de molen weer tot complete maalvaardige molen kon worden hersteld. Eind oktober 2007 is molenmaker Doornbosch te Adorp begonnen met de opbouw van de uit Rijssen afkomstige achtkant. Dit gebeurde op een industrieterrein aan de weg Bedum-Onderdendam. Op 26 april 2008 is de achtkant over het Boterdiep naar Onderdendam vervoerd en op de stenen onderbouw geplaatst. De geheel nieuwe kap is op 20 september 2008 aangebracht. Op 4 december 2008 werd het wiekenkruis gestoken. De nieuwe roeden hebben een lengte van 20,70 meter en zijn uitgerust met het oudhollands hekwerk met zeilen. De molen is in april 2009 maalvaardig opgeleverd en werd op 18 april 2009 feestelijk in gebruik gesteld door burgemeester Wilte Everts van de gemeente Bedum. Vanaf juni 2008 is er tevens de mogelijkheid om te dineren met Groninger streekgerechten en met gebruikmaking van streek- en biologische producten.Monumenten in de buurt van Hunsingo (Molen Haitsma) in Onderdendam

Vaartzicht (voorm. café)

Uiterdijk 5
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Blokvormig pand met verdieping onder schilddak. Twee omlijste ingangen waarvan een met kroonlijst op gesneden consoles en halfrond bovenlich..

Draaibrug over het Boterdiep

Uiterdijk 5
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Draaibrug over Boterdiep met ruitvormige versiering in de leuningen.

Landhuis met dwarse voorbouw onder schilddak met uitgebouwde kamer boven de ingang

Boterdiep Oz 1
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Op een landbouw tussen kanalen gelegen landhuis met dwars voorbouw onder schilddak. Boven de ingang uitgebouwde kamer voor het dak, bekroond..

Molentil

Uiterdijk 3
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Draaibrug over Boterdiep met gietijzeren versieringen aan middenpijlers der leuningen.

Hervormde kerk

Bedumerweg 15
Onderdendam (Gemeente Bedum)
N.H. Kerk op omheind kerkhof. Eenvoudig driezijdig gesloten zaalgebouwtje met achtzijdige dakruiter boven de driezijdig uitgebouwde westzijd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)