Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëndaal: Veldkapel (Christuskoepel) in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamseweg 453
6816VJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1939
Architect: A. J. Kropholler


Beschrijving van Mariëndaal: Veldkapel (Christuskoepel)

Omschrijving VELDKAPEL ('Christuskoepel'). De kapel is gebouwd in 1939 door A. J. Kropholler in traditionalistische stijl en tot stand gekomen na een oproep van koningin Wilhelmina tot geestelijke en morele herbewapening. De kapel is geplaatst op een kunstmatige heuvel waarop zich voorheen een belvedère bevond. Zevenzijdige in baksteen opgetrokken kapel, gedekt door een met leien belegd tentdak. Vier van de zeven zijden zijn gesloten en bestaan uit steens muurwerk De drie oorspronkelijk open zijden zijn door een boog rond afgesloten met een dubbele rollaag. In het muurvlak tussen de bogen en de geprofileerde natuurstenen gootlijst bevinden zich keramische tegels met de tekst 'SURSUM CORSA'. Ter plaatse van de hoeken zijn steunberen opgesteld. Het interieur, bereikbaar via twee treden van rode graniet, bevat centraal geplaatst, een Christusbeeld. Op de sokkel is de tekst gegraveerd 'LE CHRIST AVANT TOUT'. Tegen de binnenzijde van elke hoek staat een in natuursteen halfplastisch uitgewerkte zinnebeeldig figuur dat een van de kardinale en goddelijke deugden voorstelt. Voorts liggen in het interieur fragmenten van drie middeleeuwse grafzerken opgeslagen. Het tentdak wordt bekroond door een stenen Grieks kruis. Waardering De VELDKAPEL ('Christuskoepel') als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang: - als een eenvoudig en harmonisch voorbeeld van een veldkapel, ontworpen door architect A.J. Kropholler in een voor hem kenmerkend traditionalistische stijl en als voorbeeld van het oeuvre van de architect; - als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling vlak voor de Tweede Wereldoorlog; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527544
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Christuskoepel
De Christuskoepel
De Christuskoepel
Plaats Arnhem
Gebouwd in 1939-1940
Monumentnummer  527544
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Christuskoepel is een kapel op Landgoed Mariëndaal in Arnhem, gebouwd in 1939/1940. Het gebouw heeft de status van Rijksmonument.

De zevenhoekige kapel is een ontwerp van de Amsterdamse architect Alexander Kropholler. De neoromaanse koepel is opgetrokken uit baksteen en met steunberen op de hoeken versterkt. De zinspreuk Sursum corda op de kapel betekent 'Verheft uw hart'.

De beelden in de kapel zijn van Mari Andriessen, vooral bekend geworden van het beeld De Dokwerker naar aanleiding van de Februaristaking van 1941. Centraal staat het levensgrote beeld van Jezus Christus met uitgespreide armen. Op de sokkel zijn de woorden 'Le Christ avant tout' gebeiteld, Frans voor 'Christus voor alles'. Rondom het Christusbeeld in de hoeken van de kapel staan zeven cementen beelden die de zeven deugden symboliseren: geloof, hoop, liefde, rechtvaardigheid, sterkte, gematigdheid en voorzichtigheid.

Mevr. P.J.M. de Bruijn-Van Lede, eigenaresse van villa Dreyerheide in Oosterbeek kwam in 1938 in de ban van de oproep van Koningin Wilhelmina voor 'morele en geestelijke herbewapening' om zo een tegenwicht te bieden aan de totalitaire fascistische en communistische ideologieën die in opkomst waren. De Christuskoepel was een anoniem geschenk van haar aan het landgoed Mariëndaal, sinds 1936 in bezit van Het Geldersch Landschap. De oproep van Koningin Wilhelmina noch de bouw van de kapel kon het tij keren: de voltooiing van de kapel vond plaats op 9 mei 1940, een dag later brak ook in Nederland de Tweede Wereldoorlog uit.

Omdat de koepel na de oorlog regelmatig slachtoffer was van vandalisme werden de drie toegangen met traliewerk afgesloten.

Op de vloer van de kapel liggen sinds 1967 drie gedeeltes van grafzerken uit de vijftiende eeuw afkomstig van het vroegere klooster Mariëndaal. De grafzerken behoorden bij de families Van Polanen en Van Appeltern.

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Christuskoepel in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 269

Monumenten in de buurt van Mariëndaal: Veldkapel (Christuskoepel) in Arnhem

Mariëndaal: historische tuin- en parkaanleg

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het landgoed Mariëndaal heeft zich ontwikkeld uit het in 1392 gestichte klooster Mariënbor..

Mariëndaal: boerderij "Diependal"

Diependalseweg 4
Arnhem
Omschrijving BOERDERIJ 'Diependal'. De boerderij, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, ligt aan de oostzijde van het landgoed. De ..

Terrein waarin de resten van het klooster Marienborn of Mariendaal

-
Arnhem
Terrein waarin de resten van het klooster Marienborn of Mariendaal. Datering: 1392 - 1587. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Mariëndaal: ijskelder

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving De IJSKELDER, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw ligt op zo'n twee honderd meter noordwaarts van het ..

Mariëndaal: spoorwegviaduct

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving Het SPOORWEGVIADUCT is in 1845 over het landgoed op een spoordijk aangelegd in het tracé Utrecht-Arnhem. Vanaf dat jaar vorm..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)