Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëndaal: bruggetje in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Amsterdamseweg 453
6816VJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: vermoedelijk tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Mariëndaal: bruggetje

Omschrijving BRUGGETJE. Van de oorspronkelijke zeven bruggetjes over de Slijpbeek resteert alleen dit exemplaar, het dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vaste brug over de Slijpbeek, gemetseld in baksteen (kruisverband) met een lage toog als onderdoorgang. De boog wordt gevormd door radiaal gemetselde strekken. Tussen de boog en het brugdek komen aan iedere zijde drie grote smeedijzeren x-vormige muurankers voor. Het uit klinkers bestaande brugdek wordt door een opgemetselde rand met een rollaag beëindigd. Deze rand zet zich over de oever voort en zwenkt daar waaiervormig uit. Van de brugleuningen is alleen die aan de zuidzijde gespaard gebleven. Deze toont in smeedijzer de bijzonder rijk uitgevoerde vormen als een dageraad-motief en maaswerk gevat tussen twee achtzijdige gietijzeren stijlen die worden bekroond door een granaatappel. Waardering Het BRUGGETJE als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang: - als voorbeeld van een bruggetje met esthetische kwaliteiten in de vormgeving; - als enig bewaard voorbeeld van zeven bruggetjes op het landgoed; - vanwege de historisch-functionele samenhang van het bruggetje met de lanen en waterlopen; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527542
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariëndaal: bruggetje in Arnhem

Mariëndaal: Loobergen, boerderij ("hallehuistype") met tussenlid en aangebouwde schuur

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BOERDERIJ (hallehuis-type), uit vermoedelijk 1858 met TUSSENLID en AANGEBOUWDE SCHUUR, genaamd 'Loobergen'. De boerderij, t..

Mariëndaal: twee toegangskolommen

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving TWEE TOEGANGSKOLOMMEN. De toegangskolommen staan opgesteld aan de zuidzijde van de Schelmseweg nabij de kruising met de Amste..

Mariëndaal: bakhuisje met waterpomp

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BAKHUISJE met WATERPOMP. Bakhuisje en waterpomp dateren vermoedelijk uit de bouwtijd van de boerderij (1858). Het vanuit e..

Mariëndaal: theekoepel

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving De THEEKOEPEL uit circa 1860 is gelegen aan de Jagerlaan die aansloot op de Parklaan bij het hoofdhuis. De Jagerlaan diende ..

Landgoed Mariëndaal: parkaanleg

Mariendaal
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Landgoed mariendaal. In het landgoed resten van een 18e-eeuwse parkaanleg, waaronder beuken berceaux. Het bij het buitengoed behorende, spec..

Kaart & Routeplanner