Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariëndaal: bakhuisje met waterpomp in Arnhem

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamseweg 453
6816VJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1858


Beschrijving van Mariëndaal: bakhuisje met waterpomp

Omschrijving BAKHUISJE met WATERPOMP. Bakhuisje en waterpomp dateren vermoedelijk uit de bouwtijd van de boerderij (1858). Het vanuit een rechthoekig grondplan in baksteen opgetrokken bakhuis bevat een zadeldakje tussen eindgevels. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw is het bakhuisje geschikt gemaakt voor bewoning en zijn enkele vensters vergroot. Aan de zijde van de boerderij bezit het bakhuisje een later gerealiseerde uitbouw. Aan deze zijde bevindt zich ook een oorspronkelijke waterpomp. Waardering Het BAKHUISJE met WATERPOMP als onderdeel van de historische buitenplaats 'Mariëndaal' is van algemeen belang: - vanwege de functionele en situationele waarde door de prominente plaatsing op een heuvelrug; - als bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de (bewonings)geschiedenis van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de historische buitenplaats 'Mariëndaal'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527531
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Mariëndaal: bakhuisje met waterpomp in Arnhem

Mariëndaal: bruggetje

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BRUGGETJE. Van de oorspronkelijke zeven bruggetjes over de Slijpbeek resteert alleen dit exemplaar, het dateert vermoedelijk ..

Mariëndaal: Loobergen, boerderij ("hallehuistype") met tussenlid en aangebouwde schuur

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving BOERDERIJ (hallehuis-type), uit vermoedelijk 1858 met TUSSENLID en AANGEBOUWDE SCHUUR, genaamd 'Loobergen'. De boerderij, t..

Mariëndaal: twee toegangskolommen

Amsterdamseweg 453
Arnhem
Omschrijving TWEE TOEGANGSKOLOMMEN. De toegangskolommen staan opgesteld aan de zuidzijde van de Schelmseweg nabij de kruising met de Amste..

Mariëndaal: theekoepel

Mariëndaal 8
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Omschrijving De THEEKOEPEL uit circa 1860 is gelegen aan de Jagerlaan die aansloot op de Parklaan bij het hoofdhuis. De Jagerlaan diende ..

Landgoed Mariëndaal: parkaanleg

Mariendaal
Oosterbeek (Gemeente Renkum)
Landgoed mariendaal. In het landgoed resten van een 18e-eeuwse parkaanleg, waaronder beuken berceaux. Het bij het buitengoed behorende, spec..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)