Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Slangenburg in Doetinchem

Kasteel Buitenplaats

Kasteellaan 6
7004JK Doetinchem
Gelderland

Bouwjaar: 17de eeuw

Top 100 monument

De Slangenburg

Doetinchem, De Slangenburg: was van oorsprong een herenhuis, maar wordt nu bewoond door Benedictijnen. De ligging in de omringende bossen is zeer fraai, maar de waarde van De Slangenburg ligt voornamelijk in het interieur dat uit de l7de eeuw dateert en bestaat uit wandbetimmeringen, geschilderde behangsels, schouwen en stucplafonds in de achtervleugel en de rechtervoorvleugel van dit in U-vorm gebouwde herenhuis. De mythologische voorstellingen zijn onder andere van Gerard Hoet. De gaafheid en de uniciteit van De Slangenburg zijn volkomen.

Beschrijving van De Slangenburg

Onderdeel 1 Omschrijving KASTEEL SLANGENBURG, XVII-c behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. Een in oorsprong vroeg 16de-eeuws omgracht bakstenen gebouw dat in 1675 zijn huidige aanzien kreeg onder leiding van bouwheer Frederik Johan van Baer. Het op symmetrische U-plattegrond opgetrokken kasteel heeft twee bouwlagen op hoge kelderverdieping; schilddaken met grijze pannen en dakkapellen met gebogen frontons; rechter vleugel met 3 nokschoorstenen, linker vleugel met 2; cordonlijsten tussen de verdiepingen; op de beide buitenhoeken van de middenvleugel een ronde toren van drie verdiepingen op kelder onder achthoekig helmdak met leien, bekroond met een lantaarn en een windvaan, de ene een haan voorstellend, de andere een putto met sjerp; ingangspartij met zandstenen stoep van 4 treden en een dubbele deur met halfrond bovenlicht in geblokte omlijsting in Lod. XVI-vormen; buitengevels aan binnenplaatszijde met grisaille-schilderingen; de achtergevel (zuidwest) telt 7 traveeën, de voorgevel 3 en de kopgevels van de uitspringende vleugels 2 traveeën; alle gevels met meerruits ramen. Inwendig is onder meer van belang: de 17de-eeuwse ruimtelijke opzet met een vroeg 16de-eeuwse kern; de rijke interieur afwerking, XVII en XVIII met wand- en plafondschilderingen, waaronder mythologische voorstellingen van de hand van schilder Gerard Hoet (1648-1733); schouwen en plafonds, geschilderde behangsels, lambriseringen en deuren versierd met houtsnijwerk. De stucplafonds zijn rechtstreeks gemodelleerd en opgebouwd uit kalkmortels zonder toeslag, op riet. De siermotieven van de omlijstingen zijn vaak gekoppeld aan de schilderingen. Fraaie ensembles vormen onder andere de vestibule, grote zaal, speelkamer, Dido-zaal, ontvangstkamer, muziekkamer en de kamers van de Eeuwige en Frivole Liefde. Waardering Het KASTEEL is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de kloeke 17e eeuwse architectuur; - vanwege de hoge mate van oorspronkelijkheid van zowel het exterieur als het rijke interieur; - als visueel en fysiek centrum van de aanleg/het lanenpatroon. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527492
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Slangenburg
Kasteel slangenburg.jpg
Locatie Doetinchem, Nederland
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Stichting Monumenten Bezit
Huidige functie gastenhuis
Gebouwd in 1354
Gebouwd door Maes (Thomas) van Baer
Gesloopt in 1585
Herbouwd in 1612
Monumentnummer  527492
Bijzonderheden blauwwitte UNESCO-schildje[1]
Website kasteel Slangenburg

Slangenburg is een kasteel met landgoed in de Nederlandse gemeente Doetinchem (provincie Gelderland), ongeveer 3 kilometer van de stad Doetinchem verwijderd. Op het 600 ha grote landgoed tussen Doetinchem en Varsseveld is ook de Sint-Willibrordsabdij van de kloosterorde der benedictijnen gevestigd. Kasteel Slangenburg staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg van 1990.

Kasteel

Slangenburg wordt voor het eerst vermeld in 1354 als eigendom van Maes (Thomas) van Baer. In de 17de eeuw werd het kasteel eigendom van de veldheer Frederik Johan van Baer (1645-1713), die het verbouwde om er te kunnen wonen. Het kwam in de 18e eeuw in het bezit van de familie Steengracht en vererfde in 1781 op de familie Van der Goltz,[2] in welke laatste familie het tot 1863 bleef waarna de erven-Van der Goltz het in 1895 verkochten.

De laatste particuliere eigenaren, sinds 1895 de familie Passmann, waren Duitsers. Leden van deze familie liggen begraven op de bijzondere begraafplaats naast de slotgracht. Na de oorlog werden alle Duitse bezittingen verbeurd verklaard en zo werden het kasteel en de gebouwen binnen de buitengracht eigendom van de Nederlandse staat en maakten als zodanig onderdeel uit van de portefeuille van de Rijksgebouwendienst. Het kasteel en de gebouwen binnen de buitengracht zijn op 15 januari 2016 samen met 28 andere monumenten overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.[3] Reden van de overdracht is dat het object voor het Rijk geen functie heeft, maar vanwege de monumentale waarde wel goed beheerd en behouden dient te worden. Het kasteel wordt gebruikt als zelfstandig gastenhuis.

Landgoed

Landgoed Slangenburg wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het landgoed en de kapel van het klooster zijn toegankelijk voor publiek. Het eeuwenoude lanenstelsel op het landgoed is aangelegd in de vorm van een trapezium.

Begraafplaats

Aansluitend aan het landgoed ligt de gelijknamige gemeentelijke begraafplaats Slangenburg aan de Nutselaer, bestaande uit een reguliere begraafplaats, een crematorium en een natuurbegraafplaats.

Sinds 2010 komt het Pieterpad (LAW 9) langs de Slangenburg (etappe Zelhem - Braamt).

Fotogalerij

Externe link

Literatuur

  • Slangenburg. Huis, landgoed en bewoners. 4e herziene en uitgebreide druk. Doetinchem, 1999.
  • Kastelen in Gelderland. Utrecht, 2013, p. 208-211.

Monumenten in de buurt van De Slangenburg in Doetinchem

Slangenburg, bruggen en keermuren

Kasteellaan 6
Doetinchem
Onderdeel 4A en 4B Omschrijving BRUGGEN en KEERMUREN behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. In de as van het kasteel (Kaste..

Slangenburg, oostelijk bouwhuis

Kasteellaan 3
Doetinchem
Onderdeel 3B Inleiding Bouwhuizen behorend tot de historische buitenplaats Slangenburg. Ter weerszijden van het voorplein staan twee min o..

Slangenburg, westelijk bouwhuis

Kasteellaan 2
Doetinchem
Onderdeel 3A Inleiding Bouwhuizen behorend tot de historische buitenplaats Slangenburg. Ter weerszijden van het voorplein staan twee min o..

Slangenburg, tuin en park

Kasteellaan 6
Doetinchem
Onderdeel 2 Omschrijving HISTORSCHE TUIN - EN PARKAANLEG behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. De aanleg van Slangenburg ..

Slangenburg, begraafplaats

Kasteellaan 6
Doetinchem
Onderdeel 5 Omschrijving BEGRAAFPLAATS, XIX-d behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. Ten oosten van het kasteel in het bos..

Kaart & Routeplanner