Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hackfort: molen in Vorden

Molen

Baakseweg 10
7251RH Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 18e een of ouder


Beschrijving van Hackfort: molen

Omschrijving onderdeel 4A MOLEN, XVIII of ouder; waterradmolen met aanhorigheden, gerestaureerd in de jaren 80; naast het voorplein op de noordoever van de beek; vrijwel vierkant bakstenen gebouw met zolderverdieping onder schilddak met grijze pannen; geen dakgoot; geprofileerde bakstenen rand als muurbeëindiging direct onder dakvoet; ingang met geblokte omlijsting in oostgevel; daarboven een hijsluik; in noordgevel twee ronde zolderlichten. Waardering MOLEN, deeluitmakend van een ensemble van molen met houtloods, is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de relatieve zeldzaamheidswaarde - vanwege de aardige architectuur - als cultuurhistorisch en - indertijd - functioneel onderdeel van het landgoed (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527368
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Naamloos
Watermolen Hackfort, 26 december 2008
Watermolen Hackfort, 26 december 2008
Basisgegevens
Plaats Vorden
Waterloop Baakse Beek
Bouwjaar 1700
Type watermolen
Kenmerken onderslagmolen
Rad 5,20 m
Functie korenmolen en waterkrachtcentrale
Oorspronkelijk gebruik  Het malen van graan
Huidig gebruik  Het malen van graan op vrijwillige basis en het opwekken van elektriciteit
Monumentnummer  527368
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Watermolen Hackfort, 26 december 2008
Watermolen Hackfort, 26 december 2008
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Watermolen van Hackfort is een watermolen op de Baakse Beek bij Vorden in het Nederlandse Gelderland. Het is een onderslagmolen die als korenmolen is ingericht. De molen dateert uit het jaar 1700 en staat op het gelijknamige landgoed Hackfort waar ook het Kasteel Hackfort is te vinden.

In 1952 was de molen stilgezet vanwege de slechte toestand van het rad en molengebouw. Tevens bevatte de Baakse Beek op dat moment te weinig water om de molen nog aan te kunnen drijven. Toen de molen in 1981 in handen kwam van de Vereniging Natuurmonumenten werd deze opgeknapt. Nadat in 1997 het Waterschap Rijn en IJssel ervoor gezorgd had dat er weer voldoende water door de Baakse Beek stroomde, werd in 1998 een nieuw waterrad geplaatst. Sindsdien is de molen ook als waterkrachtcentrale in gebruik en wordt er weer op vrijwillige basis graan gemalen.


Monumenten in de buurt van Hackfort: molen in Vorden

Boerderij met riet en pannen bedekt wolfdak

Baakseweg 12
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij, blijkens jaartalankers in de voorgevel uit 1816. Met riet en pannen gedekt wolfdak. In de voorgevel vensters met 24- en 28-ruitss..

Hackfort: historische tuin- en parkaanleg

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, XVIII en XIX; de bescheiden uitingen van landschapsarchitectuur op Hackfort date..

Hackfort: houtloods

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4B Terzijde van de molen een HOUTLOODS, XIX, opgetrokken in houten delen, overkapt met door pannen gedekt zadeldak. ..

Hackfort: brug

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 6 BRUG, XVIII-XIX; over de beek van het voorplein naar het wandelbos; lichtgetoogde bakstenen brug met één boog; ..

Hackfort: schuur en koude bak in moestuin

Baakseweg 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7A - 7B SCHUUR en KOUDE BAK, XIX; in de moestuin. Bakstenen schuur op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met r..

Kaart & Routeplanner