Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Droogschuur in Sommelsdijk

Nijverheid Industrie

Molenweg 50
3245LS Sommelsdijk (gemeente Middelharnis)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Droogschuur

Inleiding DROOGSCHUUR voor uienzaad, gelegen aan de Molenweg in Sommelsdijk en gebouwd rond 1913. De schuur werd gebruikt voor het drogen van uienzaad. Door het openen van de gepotdekselde delen in de wanden kon de wind door de ruimte blazen om de zaden te drogen. De binnenzijde van de schuur is geheel betimmerd met houten planken waardoor de oorspronkelijke constructie niet meer zichtbaar is. In de eerste helft van deze eeuw stonden in de directe omgeving vijf vergelijkbare schuren, waarvan er twee bewaard zijn gebleven. Omschrijving Een schuur op rechthoekige plattegrond en puntgevels. De houten schuur heeft een zadeldak met grijze pannen. De wanden bestaan uit reeksen geteerde, langgerekte luiken die naar boven toe opengeklapt kunnen worden en met ijzers vastgezet kunnen worden om lucht naar binnen te laten komen voor het drogen van de zaden. In de voor- en achtergevel staan dubbele deuren. Boven deze deuren in de puntgevel aan voor- en achterkant een houten voorschot van latten en een houten luik. De linker zijgevel heeft een kleine deur en een luik vlak onder de dakrand. Waardering De droogschuur voor uienzaad is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de zeldzaamheidswaarde. Het object heeft cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie en de nauwe relatie van de in typologisch opzicht bijzondere schuur met de uienteelt in de regio. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op het gebruik gerichte vormgeving en detaillering en de bijzondere samenhang tussen het in- en het exterieur van de schuur. Het object heeft zeldzaamheidswaarde omdat het overgrote deel van de droogschuren voor uienzaad verdwenen is of in ernstige mate is aangetast. De droogschuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527266
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Droogschuur in Sommelsdijk

Linker gedeelte van pand, op de hoek van de Oost-Indische Hoek, draagt een zadeldak, dat aan de voorzijde wordt afgesloten door een IJsselstenen trapg ..

Enkele Ring 39
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Het linker gedeelte van dit pand, op de hoek van de Oost-Indische Hoek, dateert uit de 17e en draagt een zadeldak, dat aan de voorzijde word..

Pand, met zadeldak en puntgevel, waarin vlechtingen. Twee deuren met geprofileerde kalven en eenvoudige bovenlichten

Enkele Ring 49
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Pand, waarschijnlijk uit de 18e eeuw, met zadeldak en puntgevel, waarin vlechtingen. Twee deuren met geprofileerde kalven en eenvoudige bove..

Pand met zadeldak, dat aan de voorzijde is afgewolfd. Gevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst. IJzeren stoephek rechts

Enkele Ring 37
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Pand, waarschijnlijk 17e eeuws, met zadeldak, dat aan de voorzijde is afgewolfd. Gevel met ingezwenkte zijkanten en houten kroonlijst, 19e e..

Pand met zadeldak en gepleisterde puntgevel. IJzeren stoephek rechts

Enkele Ring 35
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Pand uit de 17e eeuw met zadeldak en gepleisterde puntgevel. IJzeren stoephek rechts.

Pand met zadeldak en puntgevel

Enkele Ring 33
Sommelsdijk (Gemeente Middelharnis)
Pand uit de 17e eeuw met zadeldak en in de 19e eeuw beklampte puntgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)