Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Droogschuur in Sommelsdijk

Nijverheid Industrie

bij Molenweg 27
3240AA Sommelsdijk (gemeente Middelharnis)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Droogschuur

Inleiding DROOGSCHUUR voor het drogen van uienzaad, met de nok loodrecht op de Molenweg en gebouwd omstreeks 1920. Oorspronkelijk stonden in deze buurt vijf vergelijkbare schuren, hiervan zijn er tegenwoordig nog twee over. Door het openen van de gepotdekselde delen in de wanden kon de wind door de ruimte blazen om de zaden te drogen. De originele onderdelen zijn nog aanwezig, maar in de loop der tijd zijn enkele houten luiken vervangen door kleine ramen en is er een overkapping met schuurtje aan de linkerkant bijgebouwd. Omschrijving Een schuur op rechthoekige plattegrond met een puntgevel met makelaar aan de voor- en de achterkant. De houten schuur heeft een zadeldak met rode Hollandse pannen. In de voor- en achtergevel dubbele deuren. De wanden bestaan uit reeksen geteerde, langgerekte luiken. Deze kunnen naar boven toe opengeklapt worden en met de authentieke ijzers vastgezet worden om lucht naar binnen te laten komen voor het drogen van de zaden. In de puntgevel aan voor- en achterkant een houten voorschot van latten. In de in het midden van de schuur en in de staanders in de wanden aan de binnenkant zijn groeven gemaakt om ribben op te leggen. Op deze ribben werden de planken voor het drogen van de zaden gelegd. In de schuur ligt een authentieke bakstenen vloer. Waardering De droogschuur voor uienzaad is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de zeldzaamheidswaarde. Het object heeft cultuurhistorische waarde vanwege de specifieke functie en de nauwe relatie van de in typologisch opzicht bijzondere schuur met de uienteelt in de regio. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere, op het gebruik gerichte vormgeving en detaillering en de bijzondere samenhang tussen het in- en het exterieur van de schuur. Het object heeft zeldzaamheidswaarde omdat het overgrote deel van de droogschuren voor uienzaad verdwenen is of in ernstige mate is aangetast. De droogschuur is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 527265
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Droogschuur in Sommelsdijk

Eben Haezer

Gein-Noord 59
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Het zondagsschoolgebouwtje in Amsterdamse Schooltrant is in 1932 gebouwd. Het was een schenking van de gebroeders Schalij uit Abc..

Boerderij

Gein-Zuid 12
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
BOERDERIJ. Dwarshuis ondiep, 18e eeuw, rechts kroonlijst, terzijde in nieuw bijgebouw steen met meermin en -man 'NYLVCHT DIINSTAR'.

Hogerlust

Gein-Zuid 37
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Herenboerderij Hogerlust, waarvan het vierkante woongedeelte onder tentdak met getoogde dakkapellen is voorzien van getoogde vensters waarin..

Boerderij met dwarsgeplaatst onderkelderd woongedeelte onder schilddak en bedrijfsgedeelte onder rieten dak

Gein-Noord 63
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij met dwarsgeplaatst onderkelderd woongedeelte onder schilddak en bedrijfsgedeelte onder rieten dak (18e eeuws of ouder? Gewijzigd 1..

Boerderij met dwarse vleugel waarin kelder en opkamer tegen het woongedeelte

Gein-Zuid 36
Abcoude (Gemeente De Ronde Venen)
Boerderij met dwarse vleugel waarin kelder en opkamer tegen het woongedeelte; dit laatste en genoemde vleugel onder rieten daken (17e of 18e..

Kaart & Routeplanner