Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Badhuis in Amsterdam

Gebouw

Boerhaaveplein 28
1091AT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-1921
Architect: A.J. Westerman


Beschrijving van Badhuis

Inleiding Een in 1920-1921 tot stand gekomen BADHUIS naar een ontwerp in de stijl van de Amsterdamse School van de architect A.J. Westerman van de Dienst Publieke Werken. Het voormalig badhuis is geheel vrijstaand gelegen op het Boerhaaveplein en had destijds aan weerszijden van het kantoor de gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen. Rondom de centraal gelegen en eveneens gescheiden wachtkamers liep een gang waaraan de verschillende bad- en douchecellen. Omschrijving Op een cirkelvormig grondplan tot stand gekomen badhuis met één functionele bouwlaag boven het maaiveld. In het midden een in twee trappen hoger opgetrokken deel met houten beschot en met rondom aaneengesloten eenvoudige vensters ter verlichting van gang en wachtkamers. Het centrale en hoger opgetrokken koepeldak bestaat uit acht geknikte schilden gedekt met shingles. Op vier schilden een segmentvormige dakkapel met venster. In het midden een gedrongen schoorsteen. De gemetselde en rondlopende gevel van de begane grond is opgebouwd uit bruinrood geschakeerde baksteen in staand verband. De omlopende plint met accenten in de rollaag bestaat uit donkere baksteen. De plint wordt onderbroken door de ontluchtingsroosters van de toenmalige verwarmingskelder. Aan de noordzijde bevindt zich een rechthoekige uitbouw met trasraam in eveneens donkere baksteen en met lage bak voor beplanting waarboven horizontaal en vertikaal geleed drievoudig venster van het kantoor. Hierboven nog 'GEMEENTEBADHUIS' in metalen letters en met flankerende ornamenten. Links en rechts hiervan een korte stoep met drie treden naar eenvoudig portiek met toegang tot de gescheiden badafdelingen. Sierlijst boven de toegangen. Aan de linkerzijde is deze aanleg intact en heeft nog het opschrift 'ingang mannen'. De rechte gevelbeëindiging heeft een afwateringslijst en houten boeideel met klossen. Aan de achterzijde verder nog twee eenvoudige toegangen en in het muurwerk rechthoekige en vierkante vensteropeningen. Waardering Voormalig badhuis van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Eveneens van belang vanuit het oogpunt van de volkshuisvesting in samenhang met volksgezondheid, waarbij opvattingen over goed wonen nauw verweven waren met die over hygiëne. Het badhuis is gelegen bij woonblokken die in opdracht van woningbouwverenigingen tot stand gekomen zijn. De stedebouwkundige ligging vormt een toegevoegde waarde. Aan het Smaragdplein staat een vrijwel identiek badhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526986
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Badhuis in Amsterdam

Voormalig kantoor van de Amstelbrouwerij

Mauritskade 11
Amsterdam
Inleiding Een in 1928-1933 tot stand gekomen voormalig KANTOORGEBOUW van de Amstel Bierbrouwerij op de hoek van de Mauritskade en de Andrea..

(vm.) Belastingkantoor (Kohnstammhuis)

Wibautstraat 2
Amsterdam
Inleiding Voormalig BELASTINGKANTOOR, in 1954-1958 gebouwd op het voormalige terrein van het Weesperpoortstation naar ontwerp van rijksbouw..

Rijksmilitair hospitaal

Sarphatistraat 252
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Sarphatistraat en Korte 's-Gravesandestraat in 1868-70 tot stand gekomen RIJKS MILITAIR HOSPITAAL. De bouw kwam to..

Voormalige pastorie

's-Gravesandestraat 53
Amsterdam
Omschrijving In de ZW-hoek van het perceel gelegen voormalige PASTORIE. Tegenwoordig op rechthoekig grondplan; oorspronkelijk op een T-vorm..

Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno

Valckenierstraat 27A
Amsterdam
Inleiding Blok arbeiderswoningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. leliman in opdracht van de Vereeniging Salerno. Omschrijving Parallel aa..

Kaart & Routeplanner