Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige pastorie in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

's-Gravesandestraat 53
1092AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1888-1890
Architect: A.C. Bleys


Beschrijving van Voormalige pastorie

Omschrijving In de ZW-hoek van het perceel gelegen voormalige PASTORIE. Tegenwoordig op rechthoekig grondplan; oorspronkelijk op een T-vormig grondplan. De bebouwing in de oksels is later in dezelfde stijl bijgebouwd. Gevels in roodbruine baksteen in staand verband en met banden in siermetselwerk bij de blinde geveldelen. Hoge gemetselde plint in donkere steen en met natuurstenen lijst. Verder afwisselend gebruik van natuursteen bij speklagen en hoek- en sluitstenen en dorpels. De voormalige pastorie bestaat grotendeels uit vier bouwlagen: een souterrain, een bel-etage, een verdieping en een kapverdieping en wordt gedekt door een combinatie van twee schilddaken met blauwgrijze platte pannen. Aan de noordzijde worden twee bouwdelen van verschillende hoogte door een plat dak afgesloten. Eenvoudige dakkapellen en hoge gemetselde schoorstenen en geprofileerde gootlijst op gemetselde consoles waartussen tand- en verdere sierlijst. Aan de 's Gravesandestraat in het lagere bouwdeel een diepe portiek met vijf treden en onder gemetselde boog op natuurstenen kraagstenen. Eenvoudige toegangsdeur. Links een breed meervoudig geleed venster onder arcade van drie kleine bogen met spaarvelden. Het rechterdeel van de gevel is twee vensterassen breed. Gekoppelde vensters van het souterrain en meervoudig gelede vensters onder enkele gedrukte of gekoppelde bogen met spaarvelden en deels met glas-in-lood raamvulling in de bovenlichten. De achtergevel heeft op de bel-etage een ondiepe erker onder platte afdekking en verder brede meervoudig gelede vensters met tuimelramen. Aan de noordzijde bevinden zich in een kleine zijgevel enkele oplopende en smalle vensters van het trappenhuis. Waardering Voormalige pastorie van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex St. Elisabethgesticht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526943
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige pastorie in Amsterdam

Lourdesgrot

's-Gravesandestraat 51
Amsterdam
Omschrijving In de buitenruimte ten oosten van de kapel van het voormalig St. Elisabeth Gesticht bevindt zich een tuinfolly in de vorm van ..

Voormalig St. Elisabethgesticht

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving HOOFDGEBOUW van het voormalig St. Elisabethgesticht uit rechthoeken samengesteld en grotendeels symmetrisch grondplan. Gebouw ..

Erfscheiding met hekken

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving ERFSCHEIDING met hekken, muren en poorten gelegen op de noord- en westgrens van het perceel van het St. Elisabeth Gesticht aan..

Schoorsteen van het voormalige St. Elisabeth-gesticht

Mauritskade 25A
Amsterdam
Omschrijving De SCHOORSTEEN van het voormalige St. Elisabeth-gesticht heeft een vierkant basement, hetgeen enkele keren verjongend op ongev..

Rijksgoederenmagazijn

Sarphatistraat 370
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Sarphatistraat en Korte 's-Gravesandestraat in 1873-75 tot stand gekomen 'RIJKSGOEDERENMAGAZIJN voor Kleeding en U..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)