Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oudaen: zomerhuis in Breukelen

Kasteel Buitenplaats

Zandpad 82
3621NG Breukelen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Oudaen: zomerhuis

Omschrijving onderdeel 7: ZOMERHUIS. Het zomerhuis staat naast en ten zuiden van de boerderij. Het dateert van omstreeks 1860, met latere verbouwingen. Het is een klein gebouwtje van één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak. Het huis is rondom gepleisterd en witgeschilderd. De toegang bevindt zich in de linker zijgevel. In de beide zijgevels bevindt zich één roedeverdeeld raam. In de voorgevel bevinden zich op de begane grond twee onder een gedrukte keperboog gekoppelde, roedeverdeelde vensters, en een enkel roedeverdeeld venster met een keperboogvormige bovenzijde op de verdieping. De achtergevel is blind. Het zomerhuis vormt samen met de boerderij een ensemble met op het erf een drietal leilinden. Waardering Het ZOMERHUIS is van algemeen belang: - vanwege de functionele betekenis voor het complex; - vanwege architectuurhistorische waarden; - vanwege de ensemblewaarde met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526633
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oudaen: zomerhuis in Breukelen

Oudaen: boerderij

Zandpad 82
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 6: BOERDERIJ. Op deze plaats stond reeds in de stichtingstijd van Oudaen (ca. 1300) een boerderij. De huidige bo..

Oudaen: bouwhuis

Zandpad 83
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 4: BOUWHUIS (rechts). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen ..

Oudaen: poortgebouw

Zandpad 81
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving van onderdeel 3: POORTGEBOUW. Het poortgebouw dateert van omstreeks 1300. De oorspronkelijke ontsluiting tot het goed bevond z..

Oudaen: bouwhuis

Zandpad 81
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 5: BOUWHUIS (links). Reeds vanaf de eerste aanleg (ca. 1300) hebben er aan weerszijden van de poort bouwhuizen gesta..

Oudaen: parkaanleg

Zandpad 80
Breukelen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. Hoewel het huis door de eeuwen heen als buitenhuis gebruikt is geweest, heeft he..

Kaart & Routeplanner