Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Well: toegangsbrug in Well L

Tuin Park Landgoed

Kasteellaan 20
5855AE Well L (gemeente Bergen)
Limburg

Bouwjaar: 1756


Beschrijving van Kasteel Well: toegangsbrug

Omschrijving onderdeel 6: TOEGANGSBRUG met INRIJHEK. De toegang tot de voorburcht wordt verleend door een bakstenen BRUG uit 1756 (zie jaartal in sluitsteen). De brug heeft drie bogen tussen pilasters en een balustrade met open (spitsboogvormig) metselwerk; aan de wegzijde is een deel halfrond uitgebouwd (draairuimte) met gebogen keermuren onder een rollaag, aan de zijde van de voorburcht een klapgedeelte (thans een vast brugdeel). Het hek bestaat uit vier forse bakstenen PIJLERS met rechthoekige spaarvelden in de schacht, beƫindigd door een hardstenen dekplaat en bekroond door een lantaarn. Ter weerszijden van de toegangsbrug staan twee markante bomen (aan de kant van de Kasteellaan). Waardering De TOEGANGSBRUG met INRIJHEK is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de vormgeving van de brug; - vanwege de markering van de toegang tot de historische buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526588
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Well: toegangsbrug in Well L

Kasteel Well: Tiendschuur

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 5: TIENDSCHUUR. Op de noordhoek van de voorburcht staat een grote bakstenen schuur uit 1609, gemetseld in kruisverb..

Kasteel Well: hoofdgebouw

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Kasteel Well). Door een ruime gracht omgeven en op een nagenoeg vierkante plattegrond opgetrokken b..

Kasteel Well: voorburcht met dienstvleugels en torens

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 4: VOORBURCHT MET DIENSTVLEUGELS EN TORENS. De bebouwing op de voorburcht dateert grotendeels uit de 17de eeuw en b..

Kasteel Well: bakstenen brug

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 3: BRUG. De toegang tot de hoofdburcht wordt verleend door een 17de-eeuwse bakstenen brug, die in de 19de eeuw vern..

Kasteel Well: Brug met Hek

Kasteellaan 20
Well L (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 9: BRUG MET HEK. De omgrachte gaarde ten zuiden van de huisplaats is aan de zuidoostzijde toegankelijk middels een ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)