Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Menthenberg: tuinsieraden in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Kemperbergerweg 15
6816RM Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: mogelijk 18e eeuw


Beschrijving van De Menthenberg: tuinsieraden

Omschrijving onderdeel 6. TUINSIERADEN (XVIII?) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg": a. ZONNEWIJZER gesitueerd aan de zuidwestzijde van het hoofdgebouw. De zonnewijzer bevindt zich op een natuurstenen balustervormige sokkel in relief. b. FONTEIN met VIJVER gesitueerd aan de zuidoostzijde van het hoofdgebouw. De fontein bevindt zich centraal in de cirkelvormige gecementeerde vijver. c. VAAS met SOKKEL gesitueerd aan de westzijde van het voorplein voor de verbindingsmuur tussen hoofdgebouw en koetshuis. De natuurstenen vaas bevindt zich op een natuurstenen sokkel. d. URNENVAAS met SOKKEL gesitueerd ten westen van het koetshuis vrijstaand. Het betreft een natuurstenen vierkante sokkel bestaande uit basement middenstuk en kroongestel met diverse profileringen waarop een urnenvaas met deksel rijk gedecoreerd met guirlandes. De handvaten van de urn worden gevormd door vrouwenfiguren. e. TRAP gesitueerd aan de noordwestzijde van het hoofdgebouw. De trap bestaat uit vier gecementeerde bakstenen treden aan weerszijden geflankeerd door een keermuur. Boven aan de trap bevindt zich op beide hoeken een natuurstenen geprofileerde sokkel. Op de sokkel bevinden zich niet oorspronkelijke siervazen. Waardering De TUINSIERADEN (zonnewijzer, fontein met vijver, vaas met sokkel, urnenvaas met sokkel, trap) zijn vanwege hun algemeen architectuur- en cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde van belang: - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de tuinsieraden met de overige onderdelen van de buitenplaats, de historische tuin- en parkaanleg en het hoofdgebouw in het bijzonder; - vanwege de herkenbaarheid van de tuinsieraden vanwege de vorm, het toegepaste materiaal (natuursteen) en bewerking (profilering, detaillering); - vanwege de situering van de tuinsieraden in de historische aanleg; - vanwege de ouderdom daterend uit de 18e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526479
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Menthenberg: tuinsieraden in Arnhem

De Menthenberg: huis

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Onderdeel 1 Omschrijving HUIS als hoofdonderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" centraal gelegen op het terrein. Het huid..

De Menthenberg: historisch aanleg

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 2. HISTORISCHE AANLEG als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" bestaande uit een tuin-, parkaa..

De Menthenberg: toegangshek

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 4. TOEGANGSHEK als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de oostzijde aan de Kem..

De Menthenberg: kas met pitkas en vier koude bakken

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 5. KAS met PITKAS (XIXB) en vier KOUDE BAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" g..

De Menthenberg: drinkbak

Kemperbergerweg 15
Arnhem
Omschrijving onderdeel 7. DRINKBAKKEN (XXa) als onderdeel van de historische buitenplaats "de Menthenberg" gesitueerd aan de noord en oostz..

Kaart & Routeplanner