Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weert De Weert in Meppel

Molen

Weerdstraat 80
7941XH Meppel
Drenthe

Bouwjaar: oorspr. 1807 1937 (ged. sloop) 1998-2000 (herb.) 1807 oorspr. 1807 1937 (ged. sloop) 1998-2000 (herb.)


Beschrijving van Weert De Weert

Inleiding MOLEN MET AANBOUW. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Weerd' was in 1807 gebouwd en ingericht als pelmolen, runmolen en korenmolen. Die molen is omstreeks 1937 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, het houten bovenachtkant, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. Het molenrestant kreeg een functie als opslagruimte. Als gevolg van een locaal initiatief kon tot herstel van deze molen worden overgegaan. Zodoende werd het onderachtkant in 1998 - 1999 weer voorzien van een houten achtkant en wel van de voormalige koren- en pelmolen uit het buurtschap Schuilenburg nabij Hellendoorn. De molen werd vervolgens voorzien van een nieuwe kap en een nieuw gaande werk. De molen met bijbehorende schuren ligt aan het riviertje de Reest. Omschrijving Het staande werk van de molen bestaat uit een gemetselde bakstenen onderachtkant, met daarop een houten achtkant met stelling, een houten kap en een tegen drie velden aansluitende houten aanbouw. De uit zes bouwlagen bestaande molen is vanaf de duisplanken gedekt met riet. De aanbouw is voorzien van een lessenaarsdak dat concentrisch tegen drie velden van het onderachtkant aansluit en gedekt is met dakpannen. De molen is ingericht als maalvaardige koren- en runmolen. De runstenen oorspronkelijk en dateren nog uit de tijd van vóór de onttakeling van de molen. De molen is voorzien van een gietijzeren bovenas en gelaste stalen roeden die voorzien zijn van fokwieken met remkleppen. Waardering Het onderachtkant met aanbouw is van algemeen belang: - vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een achtkante pel-, run- en korenmolen uit het begin van de 19e eeuw; - vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Drenthe en de plaatselijke geschiedenis; - vanwege ensemblewaarden van de molen en de aanbouw; - vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving. Het hergebruikte houten bovenachtkant is van algemeen belang vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante koren- en pelmolen die gefunctioneerd heeft in Schuilenburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526385
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Weert De Weert in Meppel

Woonhuis/werkplaats (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 11
Meppel
Inleiding Woonhuis/werkplaats gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van Zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV a..

Woonhuis/werkplaats, bijschuur (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 11
Meppel
Inleiding Bijschuur gebouwd in 1929 in de stijl van de Amsterdamse School en in opdracht van zeilmakerij Wouda. Ontwerp van NV architecten ..

Sluisbrug

Sluisgracht 28
Meppel
Inleiding. Ophaalbrug (Amsterdams type) over de Hoogeveensche Vaart gebouwd in 1929 door constructie- en aannemersbedrijf Gebr. Tellegen u..

Winkel/woning (Zeilmakerij Wouda)

Mr. Harm Smeengekade 10
Meppel
Inleiding Gebouwd in opdracht van J. Krikke als winkel/woning in 1929 naar ontwerp van P.A. Withaar. Het geheel is in een typerende Amsterd..

Vrijstaand woonhuis in Art Nouveau-stijl

Zuideinde 46
Meppel
Inleiding Vrijstaand woonhuis gebouwd in 1908 in opdracht van G. Dikkers. Het in Art Nouveau-stijl opgebouwde huis is een ontwerp van G. Ot..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)