Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Horte: tuinmanswoning in Dalfsen

Kasteel Buitenplaats

Poppenallee 41
7722KW Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1857-1858


Beschrijving van De Horte: tuinmanswoning

Omschrijving onderdeel 3: TUINMANSHUIS annex KOETSHUIS. Ten westen van het hoofdgebouw staat een woning uit XIX, gedeeltelijk mogelijk ouder; bakstenen gebouw op L-plattegrond onder afgewolfd rietdak; het koetshuisdeel (korte L-poot) met hoge inrijdeur, ijzeren halvemaanvensters en ronde vensters met vierpasverdeling, is volgens de ingemetselde stichtingssteen gebouwd in 1858: J.J. van Fridagh 26 augustus 1858; het tuinmanshuis-deel is in wezen een boerderijtje van oudere datum; dit deel heeft gepleisterde muren en zesruits- en meerruitsvensters met luiken. Waardering Het TUINMANSHUIS annex KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats De Horte, is van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de hoge mate van oorspronkelijkheid van de landelijke architectuur; - als wezenlijk complexonderdeel van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526305
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Horte: tuinmanswoning in Dalfsen

De Horte: landbouwschuur van "Witte Huis"

Poppenallee 41A
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 5: Voormalige LANDBOUWSCHUUR, XIXb,c. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond ten westen van de moestuin bij h..

Mataram: tuinmanswoning

Poppenallee 25
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 4: (Poppenallee 25) TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Mataram. Op rechthoekige grondslag opgetrokken roo..

Mataram: historische tuin- en parkaanleg

Poppenallee 31
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mataram. De buitenplaats is gesitueerd aan de Popp..

Mataram: toegangshekken met zandstenen hekpijlers

Poppenallee 31
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 3A: TOEGANGSHEKKEN bij oprijlaan behorende bij de buitenplaats Mataram. Aan het begin van de oprijlaan staan twee ..

Mataram: toegangshekken op brug

Poppenallee 31
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 3B: TOEGANGSHEKKEN op brug behorende bij de buitenplaats Mataram. De toegang tot de voormalige huisplaats wordt gem..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)