Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Horte: hoofdgebouw in Dalfsen

Kasteel Buitenplaats

Poppenallee 39
7722KW Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1828-1829


Beschrijving van De Horte: hoofdgebouw

Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw. HUIS De Horte, XVIIIc; eenvoudig bakstenen gebouw met twee bouwlagen bestaande uit twee achter elkaar liggende rechthoekige bouwlichamen, elk gedekt door een schilddak -evenwijdig aan elkaar- met hoekschoorstenen; grijze pannendekking; getuige de hardstenen gevelsteen in de achtergevel van het achterste, smallere bouwlichaam is dit gedeelte gebouwd in 1829 (G.J. van Fridagh - geb. Kantelaar 23 junij 1829); de symmetrische voorgevel (lijstgevel) telt vijf traveeën; ingang in het midden met twee lage, gebogen zandstenen treden; parterre met T-vensters, op de verdieping negenlichts- vensters; bakstenen dakkapel onder zadeldakje midden op het dakschild; plaveisel van ijsselsteentjes langs voorgevel. De achtergevel is vier ramen breed, boven 4-lichtvensters met blinden en beneden T-vensters en tuindeuren, de gevel is geel geverfd op pleisterwerk, dakkapel zelfde als aan voorzijde; rechts van de voorgevel een drie ramen brede aanbouw, waarin de keuken, uit 1892 van twee bouwlagen onder een schilddak met zeer flauwe helling met dakleer gedekt; parterreramen met luiken; achter deze aanbouw een schuur (XXc) van één bouwlaag onder zadeldak met grijze pannen. In het interieur is het souterrain verbouwd. Op de hoofdverdieping een centrale middengang met aan het eind een dwarsgang. Figuratief stucwerk met vazen en jachttrofeeën. Kamer rechtsvoor met stucplafond met florale motieven. Kamer linksachter ziet met twee ramen en een openslaande deur uit op de tuin. Plafond met decoratief stucwerk met ranken, bloemen en fruit. Schoorsteen met marmeren mantel en stucversiering op de boezem. Aan het eind van de dwarsgang in het linkergedeelte van het huis een betegelde WC. In de 19de-eeuwse aanbouw was de keuken en een afdeling voor het personeel ondergebracht. Grote schouw met schildpadtegels en een keukenkast resteren. Waardering HUIS De Horte, behorend tot de historische buitenplaats De Horte, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - wegens de ouderdom; - wegens de éénvoudige doch harmonieuze architectuur; - wegens de hoge mate van gaafheid van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526303
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Horte
De Horte anno 2013
De Horte anno 2013
Oorspr. functie havezate
Huidig gebruik kantoor Landschap Overijssel
Start bouw begin 19e eeuw
Verbouwing 1829, 1860 en 1892
Bouwstijl Neoclassicisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 526303
Architect Frederik Christiaan Koch (1892)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Horte is een huis en een landgoed in de Overijsselse gemeente Dalfsen. Het landgoed is omstreeks 80 hectare groot.

Geschiedenis

Rond 1800 kocht de oud-resident aan het hof van de sultan van Mataram, Jo[h]annes Matthias van Rhijn, de terreinen De Horte en de voormalige havezate Dieze nabij Dalfsen. Dieze doopte hij om tot Mataram. De Horte werd door Van Rhijn omgedoopt tot Djokjakarta, maar die naam is niet beklijfd. De uit de 17e eeuw daterende oude bebouwing op de Horte werd in het begin van de 19e eeuw verbouwd tot een in neoclassicistische stijl vormgegeven bouwwerk. Na het overlijden van de zoon van Van Rhijn werden De Horte en Mataram in 1828 verkocht aan Johan Adriaan baron van Fridagh. De nieuwe eigenaar verbouwde het pand in het daarop volgende jaar. Ook in 1860 en in 1892 werd het pand verbouwd en onder meer uitgebreid met een serre en met een dienstvleugel.

In 1905 werd op het landgoed 't Witte Huis gebouwd, dat in die tijd dienstdeed als biljartkamer. Later kreeg dit huisje een woonbestemming. Na 1970 werd het landgoed De Horte gekocht door de stichting Landschap Overijssel, die er haar kantoor vestigde.

Grote delen van het landgoed De Horte zijn erkend als rijksmonument. Onder de rijksbescherming vallen het huis De Horte, de tuin, 't Witte Huis, een boerderij "de Horteboer", een tuinmanswoning c.q. koetshuis , enkele schuren, een prieel, een druivenkas, een bruggetje en een hek. Het landgoed wordt gezien als een belangrijk cultuur- en tuinhistorisch complex.


Monumenten in de buurt van De Horte: hoofdgebouw in Dalfsen

De Horte: boerderij het "'t Witte Huis"

Poppenallee 39
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 6: WITTE HUIS. In de middenlaan (laan naar Wijthmen), ter hoogte van de eerste haakse bocht in de oprijlaan ligt ee..

De Horte: prieel

Poppenallee 39
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 7: PRIEEL. Achter het huis staat een rond, halfopen (naar het oosten) witgeschilderd houten prieel op rond bakstene..

De Horte: parkbrug

Poppenallee 39
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 8: PARKBRUG. Achter het koetshuis ligt een ijzeren brug, XIXd, die leidt naar het parkje; het is een licht getoogde..

De Horst: druivenkas

Poppenallee 39
Dalfsen
Omschrijving onderdeel 9A: DRUIVENKAS. Druivenkas (lessenaarsmodel) van baksteen met glazen ramen, XXa. De twee even lange delen liggen in ..

De Horte: parkaanleg

Poppenallee 39
Dalfsen (Gemeente Zwolle)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. Engels parkje c. lanen met bos- en weidepercelen d. moestui..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)