Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vorden: koetshuis in Vorden

Kasteel Buitenplaats

De Horsterkamp 12
7251AZ Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Vorden: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS. Ten zuidoosten van het kasteel ligt aan de oostzijde van het voorplein een koetshuis in neo-renaissance stijl uit 1879 (jaartal vermeld op gedenksteen aan de voet van het torentje). Het pand is opgetrokken in rode baksteen, bestaande uit verschillende bouwvolumes van één bouwlaag en een kapverdieping onder een samengesteld dak, deels gedekt met gesmoorde Hollandse pannen, deels voorzien van een (licht getoogd) plat dak. Vanaf het voorplein gezien bestaat het linkerdeel van het pand uit drie achter elkaar geplaatste beuken, waarvan de buitenste beuken worden beëindigd door een trapgevel, op het dakschild van de middenbeuk een dakkapel. Het rechterdeel van het pand bestaat uit twee achter elkaar geplaatste beuken. De steekkappen achter de beide trapgevels en die van de dakkapel gaan over in een afgeplat schilddak dat aansluit op het afgeplatte schilddak van het rechter bouwdeel. Centraal in de voorgevel (west) een risalerende middenpartij voorzien van een trapgevel en gedekt door een steekkap. In deze middenpartij verschillende vensters, alle met halfronde zandstenen ontlastingsboog waarin een schelpmotief. Links van de middenpartij centraal een rondboogdeur binnen een pilasterstelling, bekroond door een tympaan. De deuropening is voorzien van glas, de deur fungeert als luik. Boven de deur, halverwege de daklijst, een dakkapel in de vorm van een dubbel hijsluik gedekt door een steekkap met forse overstek. Aan de rechterzijde aansluitend op de middenpartij een achthoekige traptoren onder een met leien gedekt tentdak waarop een eenvoudige spits. De toren is voorzien van een klok. In de gevel die aan de rechterzijde aansluit op de toren verschillende vensters met een halfronde ontlastingsboog en schelpmotief en een eenvoudige toegangsdeur die thans als hoofdingang in gebruik is. De symmetrische linker zijgevel (noord) is samengesteld uit de beide trapgevels, zoals boven beschreven, waartussen de lagere middenbeuk met dakkapel. De trapgevels zijn identiek aan de trapgevel aan de voorzijde, de middenbeuk heeft een centrale dubbele inrijdeur waarvan de opening is voorzien van glas, de beide deuren zijn gehandhaafd als luiken. In het rechterdeel van de achtergevel (oost) een dubbele inrijdeur voorzien van glas met behoud van de beide deuren en een meerruits venster. Tegen het linkerdeel van de achtergevel is in 1988 een aanbouw geplaatst. In de zuidgevel twee meerruits vensters. Waardering Het KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Huis Vorden is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het gaaf bewaarde exterieur; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526295
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vorden: koetshuis in Vorden

Vorden: kleine ornamentele boerderij

De Horsterkamp 14
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Ten zuidoosten van het kasteel ligt aan de oude oprijlaan naar het voorplein een kleine, ornamentele BOERDERIJ van het losse ..

Huis Vorden

De Horsterkamp 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis Vorden). Het tegenwoordige huis Vorden werd gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw op een terrein waar..

Vorden: historische tuin- en parkaanleg

De Horsterkamp 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg rond kasteel Vorden maakt deel uit van het karakteristieke Achter..

Vorden: brug

De Horsterkamp 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving BRUG. Op de plek waar de lange zichtlaan ten zuiden van het kasteel de Vordense Beek snijdt, wordt het water overbrugd door e..

Vorden: siergrot

De Horsterkamp 8
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving De SIERGROT is gelegen aan de oostzijde van het huis nabij de Schuttestraat aan het uiteinde van een wateruitloop afkomstig u..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)