Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ondergronds gelegen restanten van de Wernerstoren in Roermond

Militair Object

Pastoorswal 2
6041CP Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1232-1300


Beschrijving van Ondergronds gelegen restanten van de Wernerstoren

Inleiding Ondergronds gelegen restanten van de Wernerstoren uit de 13e eeuw met aangrenzende stadsmuur uit 1388 of kort nadien, en funderingen aan de Pastoorswal bij 2 te Roermond; de restanten liggen binnen de grens van het beschermde stadsgezicht Roermond. Omschrijving Stadsmuurfragment van mergel, met aan de stadzijde restanten van drie bakstenen poeren van twee steunbogen en aan de veldzijde een voorgeplaatst bakstenen fragment. Fundamenten van twee middeleeuwse bakstenen gebouwtjes die tegen de steunboven van het stadsmuurfragment zijn aangebouwd. Uit baksteen en mergel bestaande onderbouw van de Wernerstoren met in zuid-oostelijke richting muuraanzetten. Uit breuksteen t.w. kolenzandsteen en leien alsook in keien opgetrokken fragment van de stadsmuur,lopend in oost-westrichting, met aan de stadzijde restanten van vier of vijf poeren van steunbogen, deels uit mergel en aan de veldzijde restanten van veertien poeren van keien en mergel, zich bevindend tussen de Wernerstoren en de Grotekerkstraat en daterend uit de 13e eeuw. Waardering De ondergronds gelegen restanten van de Wernerstoren met aangrenzende stadsmuur en funderingen aan de Pastoorswal bij 2 te Roermond vertegenwoordigen algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de betekenis voor de geschiedenis van de vestingbouwkunde, met name wat betreft zeldzaamheid; - de betekenis voor architectuurgeschiedenis, archeologie en bouwhistorie; - het belang voor de geschiedenis van Roermond; - de samenhang met overige (restanten van) vestingwerken te Roermond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526247
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ondergronds gelegen restanten van de Wernerstoren in Roermond

Sint-Christoffelkathedraal

Grotekerkstraat 29
Roermond
Kathedraal Sint Christoffel. Gotische kruisbasiliek met westtoren, een dwarspand met driezijdige sluitingen en een driebeukig hallenkoor, XV..

Rattentoren, ronde bakstenen muurtoren

Grotekerkstraat 29
Roermond
Rattentoren, ronde bakstenen muurtoren, XIV, en brokstukken van de aansluitende stadsmuur.

Restanten van de middeleeuwse stadsmuur

Grotekerkstraat 29
Roermond
Inleiding Restanten van de middeleeuwse stadsmuur uit de 13e of 14e eeuw rondom de Rattentoren bij Grote Kerkstraat 29 te Roermond; de rest..

Huis met brede lijstgevel

Swalmerstraat 5
Roermond
Huis met brede lijstgevel, XVIII-XIX, voorzien van een rondboogpoort in een rijk gebeeldhouwde omlijsting van hardsteen, XVIIIb.

Huis voor notaris en verzamelaar Charles Guillon

Swalmerstraat 3
Roermond
Huis, in 1861 e.v. gebouwd voor de notaris en verzamelaar Charles Guillon. Lijstgevel met rijkversierde door een dakkapel bekroonde middenpa..

Kaart & Routeplanner