Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Reuver

Overig

Pastoor Vranckenlaan 6
5953CP Reuver (gemeente Beesel)
Limburg

Bouwjaar: 1925
Architect: August Falise


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Tegenover het H. Hartklooster in Reuver staat een Heilig Hartbeeld uit 1925. Het beeld werd ontworpen door de beeldhouwer Auguste Falise en gegoten te Brussel. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Omschrijving Bronzen standbeeld ter herdenking van het gouden priesterjubileum van oud-pastoor Jacques Vrancken, 13 maart 1925, voorstellend Christus Koning. Tekst dienaangaande op de achterzijde van de sokkel. Beeld vervaardigd door Auguste Falise 1925, gegoten door de Fonderie Nationale des Bronzes te Brussel. H. Hartbeeld van Christus met mantel, zegenend met de rechterhand, met de linkerhand wijzend op het H. Hart. Samengestelde stenen sokkel van grijze Namense steen, met traptreden aan vier zijden en plantenbakken op de hoeken. Aan de voorzijde van de sokkel de tekst "Christus Koning". Het basement is afkomstig uit de werkplaats van steenhouwer Stienon te Roermond. Het beeld is gesigneerd. Op het basement staat de naam van de steenhouwer. Aan de achterzijde een inscriptie: "Ter herinnering aan het priesterfeest van oud-pastoor J. Vrancken". Waardering Het heilig Hartbeeld bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarde wordt bepaald door esthetische kwaliteiten die onder meer tot uitdrukking komen in het gevarieerde materiaalgebruik en als een van de zeldzame werken in Limburg van beeldhouwer Auguste Falise uit Brussel. Situeringswaarden vanwege de functionele-ruimtelijke relatie met het nabij gelegen H. Hartklooster en de vlakbij lopende Rijksweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526206
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Reuver

St.Lambertus

Karel Doormanlaan 2
Reuver (Gemeente Beesel)
St.Lambertus, 1878-1880, J.Kayser. Uitgebreid 1907 en 1923 in dezelfde stijl. Driebeukige kruisbasiliek met transept ter hoogte van de zijbe..

De Schans, gelegen aan het eind van de St. Barbarastraat te Reuver. Vierkant zandveldwerk met hoekbastions, geheel begroeid met kreupelhout. Ook beken ..

Berkenweg 2A
Reuver (Gemeente Beesel)
De Schans, gelegen aan het eind van de St. Barbarastraat te Reuver. Vierkant zandveldwerk (17e eeuws?) met hoekbastions, geheel begroeid met..

Een vierkant, van Maaskeien gemetseld kapelletje

Sint Lambertusweg 38
Reuver (Gemeente Beesel)
Een vierkant, van Maaskeien gemetseld kapelletje. In geveltop gedenksteentje met 1845 (Herstellingsdatum.)

Bergerhof

Bergerhofweg 15
Reuver (Gemeente Beesel)
inleiding Aan de rand van de bebouwing van de kern Reuver staat boerderij Bergerhof. Deze carrévormige boerderij dateert uit omstreeks 186..

Wegkruis met 2 bomen

Wegkruis a/d Ondersteweg
Kessel (Gemeente Peel en Maas)
Wegkruis met 2 bomen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)