Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeepfabriek Bousquet: zeepfabriek met schoorsteen in Delft

Nijverheid Industrie

Molenstraat 11 D
2611JZ Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Zeepfabriek Bousquet: zeepfabriek met schoorsteen

Inleiding ZEEPFABRIEK met SCHOORSTEEN, onderdeel van het complex zeepfabriek "Bousquet". Het bedrijfsgebouw is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd op het binnenterrein achter de panden Voorstraat 90 en 92. Daarin werd een stoommachine met hoog opgemetselde schoorsteen geïnstalleerd. Het bedrijfsgebouw is in de twintigste eeuw meerdere keren aangepast. De stoommachine is inmiddels vervangen door een dieselgenerator. Omschrijving Bedrijfspand van twee bouwlagen op een vrijwel rechthoekige plattegrond, gelegen in het verlengde van het pand Voorstraat 92. In dit bouwvolume, dat verschillende twintigste-eeuwse toevoegingen heeft, is tevens een schoorsteenpijp opgenomen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De vorm en afmetingen van de vensteropeningen in de gevels variëren als gevolg van verbouwingen. De uit rode bakstenen opgemetselde schoorsteenpijp is aan de oostzijde in het gebouw geplaatst. Ten noorden van de schoorsteen is in een aparte ruimte een dieseloliestookplaats ingericht. De schoorsteen is nog in functie. Waardering Laat negentiende-eeuwse zeepfabriek met schoorsteen van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Het complexonderdeel is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een industriële ontwikkeling, namelijk zeepfabriek binnen een stedelijke kern, waarbij de veranderingen die het productieproces de afgelopen twee eeuwen onderging afleesbaar zijn in het gebouw. Het complexonderdeel is van architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering. Het pand heeft als onderdeel van het complex Bousquet, zowel stedenbouwkundige als ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging binnen de historische kern van de stad Delft en vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het pand is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526183
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zeepfabriek Bousquet: zeepfabriek met schoorsteen in Delft

Pakhuizen zeepfabriek

Molenstraat 11B
Delft
Twee identieke pakhuizen (XVII?). De gepleisterde puntgevels hebben kleine, segmentvormige afgedekte vensters met eenvoudige afgeschuinde da..

Pand, onderdeel complex Bousquet

Voorstraat 92
Delft
Inleiding Het aan de gracht gesitueerde pand Voorstraat 92 is een voormalig STALGEBOUW (XIXA) met gepleisterde lijstgevel dat onderdeel uit..

Zeepfabriek Bousquet: werk-woonhuis in Neo-Classicistische bouwstijl

Voorstraat 90
Delft
Inleiding Het aan de gracht gesitueerde WERRK-WOONHUIS Voorstraat 90 is een voorbeeld van de Neo-Classicistische bouwstijl en maakt deel ui..

Pand met lage bovenverdieping, schilddak en lijstgevel

Voorstraat 96
Delft
Pand (XIXA) met lage bovenverdieping, schilddak en lijstgevel. Stoeppalen.

Hoekpand Hoefijzersteeg met IJsselstenen zijgevel en lage bovenverdieping. Empireramen met gegroefde middenstijlen en wisseldorpels. Stoeppalen

Voorstraat 86
Delft
Hoekpand Hoefijzersteeg (XVIII?) met IJsselstenen zijgevel en lage bovenverdieping. Empireramen met gegroefde middenstijlen en wisseldorpels..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)