Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het huis met de dertien celletjes in Tilburg

Kerkelijk Gebouw

Oude Dijk 1
5038VL Tilburg
Noord Brabant


Beschrijving van Het huis met de dertien celletjes

Inleiding Het oude uit 1834 daterende KLOOSTER van de Zusters van Liefde werd in 1882 deels herbouwd, ter viering van het zestig jarig bestaan van de Congregatie. Rond 1990 zijn de vensters gewijzigd. Aan het oorspronkelijke gebouw werd aan de noordzijde een grote representatieve frontvleugel gebouwd met rijke Eclectische elementen. Dit gedeelte bevindt zich aan de Kloosterstraat en sluit, iets terugspringend, aan op de zijgevel van de kloosterwand. Omschrijving Het tweelaagse pand met rechthoekige plattegrond telt vijf traveen en heeft een mansardekap met schubleien. De gevel met middenrisaliet en topgevel is opgetrokken uit machinale baksteen met gepleisterde speklagen en ornamenten. Op de begane grond bevonden zich oorspronkelijk achtruits, nu deels zesruits vensters. De etage heeft zesruits vensters. Deze zijn rond 1990 deelsvereenvoudigd. De gepleisterde sieromlijsting van de vensters heeft op de begane grond een zwaardere uitvoering dan op de etage door de toevoeging van oreillons en diamantkoppen. Borstwering en dorpels zijn van hardsteen. De risaliet wordt op de begane grond benadrukt door sierblokken op de zijden, hierboven alleen speklagen. Boven het etageraam in de risaliet bevindt zich een polychroom wapenschild in relif en een tekst die luidt: "Monseigneur J. Zwijsen aartsbisschop van Utrecht/Bisschop van Den Bosch stichtte de congregatie". Onder het bisschoppelijke wapenschild de datum ervan, 23 nov. 1832. De topgevel is als trapgevel uitgevoerd met daarin een spitsboognis met een wit stenen beeld van St. Jozef met de kleine Jezus. Op de sokkel staat: "Oud-leerlingen 23 nov. 1832". Onder de geprofileerde houten gootlijst een forse tandlijst. In het dakvlak bevinden zich vier dakkapellen met wangen, siermotieven en driehoekig tympaan. Inwendig heeft het pand de gang gemeenschappelijk met het oude klooster uit 1834. De gang is hier als middengang opgenomen. De hoge ruime vertrekken zijn vrijwel alle vereenvoudigd. Waardering De uitbreiding van het oude kloosterdeel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de stichting en groei van katholieke congregaties en hun zorg voor onderwijs en charitas, weerspiegeld in de geleidelijke groei van het complex, dat tevens van belang is als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de congregatiekloosters. Het is tevens van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl. Het is belangrijk vanwege het gave exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 526126
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het huis met de dertien celletjes in Tilburg

Het huis met de dertien celletjes

Oude Dijk 1
Tilburg
Inleiding De oudste kern van het KLOOSTER VAN DE ZUSTERS VAN LIEFDE dateert uit 1834 en is in 1882 deels afgebroken en herbouwd. Het staat ..

Complex Zusters van Liefde

Oude Dijk 1
Tilburg
Inleiding Het KLOOSTER, het Moederhuis van de Zusters van Liefde werd in verschillende fasen gebouwd tussen ca. 1890 en 1916, waarvan er he..

Complex Zusters van Liefde

Oude Dijk 1
Tilburg
Inleiding De SCHOOL werd gebouwd als het St. Theresialyceum in 1931. Architect van dit Expressionistische gebouw was Jos Donders. Heden sta..

Complex Zusters van Liefde

Oude Dijk 1
Tilburg
Inleiding Het klooster beschikt over vier aaneengebouwde KAPELLEN. Deze Neo-gotische kapellen werden gebouwd in 1857 en opnieuw ingericht t..

schouwburg

louis bouwmeesterplein 1
tilburg
Schouwburg.

Kaart & Routeplanner