Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kamp Vught: wachtgebouw in Vught

Militair Object

Lunettenlaan 101
5263NT Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1943-1944


Beschrijving van Kamp Vught: wachtgebouw

Inleiding Het WACHTGEBOUW behorend bij het voormalige concentratiekamp Vught is gelegen bij de ingang aan de oostzijde van het kampterrein, aan de westelijke zijde van de Lunettenlaan. Het wachtgebouw werd opgetrokken in 1943. Het U-vormige gebouw vertoont een Ambachtelijke bouwstijl met verwijzingen naar het vormenidioom van de Stuttgarter Schule. Het gebouw doet heden nog steeds dienst als wachtgebouw, behorend bij de Van Brederokazerne. Het interieur van het wachtgebouw is later sterk gemoderniseerd en tevens hebben zich aan de buitenzijde enige wijzigingen voorgedaan: op de zuidwestelijke hoek van het gebouw is de vensterindeling gewijzigd en in de zuidgevel is een modern loket aangebracht. Omschrijving Het wachtgebouw heeft een U-vormige plattegrond, waarvan de gesloten zijde langs de Lunettenlaan ligt. Het gebouw telt n bouwlaag onder een geknikt schilddak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De drie vleugels van het wachtgebouw hebben een min of meer gelijke lengte en tellen tien versterassen. De muren zijn opgetrokken in baksteen. Boven de noordoostelijkehoek een schoorsteen. Langs het dak is een mastgoot aangebracht. De ingang van het wachtgebouw is gelegen aan de zuidelijke zijde van het gebouw, in een op de zuidoostelijke hoek aangebrachte loggia. Deze loggia heeft in de zuidelijke en oostelijke gevel een soort arcade, bestaande uit segmentboogvormige openingen. De gevels van het wachthuis zijn voorzien van getoogde vensters, waarin stolpramen met kleine roedenverdeling. De vensterindeling is aan de linkerzijde van de zuidgevel gewijzigd: hier zijn een modern loket en geheel links een modern venster aangebracht. Aansluitend op de zuidelijke gevel, direct links van de loggia, een poort met bakstenen pijlers, waartussen een slagboom. Aan de linkerzijde van de noordelijke gevel is een laag segmentboogvormig poortje aangebracht (wellicht een hondenpoortje). De kopgevel van de noordelijke vleugel is vensterloos, bij de kopgevel van de zuidelijke vleugel zijn twee vensters later dichtgemetseld. Tussen de twee kopgevels is een bakstenen muur opgetrokken, afgedekt met een ezelsrug. Waardering Het wachtgebouw behorend bij het voormalige concentratiekamp Vught is van algemeen belang. Het gebouw bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historische ontwikkeling: als onderdeel van een tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gebouwd concentratiekampcomplex is het gebouw van historische waarde. Voorts is het wachthuis van belang als illustratie van een typologische ontwikkeling. Het wachtgebouw bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat historisch van (inter-)nationaal belang is. Het wachtgebouw is tot slot van belang vanwege typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525892
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Kamp Vught: wachtgebouw in Vught

Kamp Vught: barak

Atlantis 1
Vught
Inleiding De BARAK, behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught, is gelegen aan de zuidoostelijke zijde van het eige..

Kamp Vught: officiersmess

Lunettenlaan 102
Vught
Inleiding De OFFICIERSMESS behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught is gelegen op het SS-terrein aan de zuidelijk..

Kamp Vught: poortgebouw

Lunettenlaan 102
Vught
Inleiding Het POORTGEBOUW behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught ligt aan de zuidelijke zijde van het eigenlijk..

Kamp Vught: twee legeringsgebouwen

Lunettenlaan 102
Vught
Inleiding De twee LEGERINGSGEBOUWEN behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught zijn gelegen op het SS-terrein aan d..

Kamp Vught: garage

Lunettenlaan 102
Vught
Inleiding De GARAGE behorend bij het complex van het voormalige concentratiekampVught, is gelegen aan de noordelijke zijde van het SS-terre..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)