Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen in Vught

Graf Begraafplaats

St.-Elisabethstraat 68
5261VN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1853


Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

Inleiding De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling binnen de Algemene Begraafplaats. De graftombe markeert de graven van J.M. Eduard van Meeuwen (1802 - 1873) en diens echtgenote Cornelia Theresia Hanssen (1806 - 1852). De uit 1853 daterende graftombe toont een classicistische detaillering. Omschrijving De hardstenen graftombe heeft een rechthoekige grondslag. Het grafmonument is opgebouwd uit een lage basis, een iets hogere sokkel met door klimopbegroeiing onleesbaar geworden inscripties, en de eigenlijke tombe. Deze wordt aan de bovenzijde afgedekt door twee elkaar kruisende zadeldakjes, waarboven een bekroning in de vorm van een bol met een kruis. Boven de zijden van de tombe frontons met symbolische voorstellingen in laagreliëf. Boven deze frontons palmetvormige akroterien. Op de sokkel zijn op de lange zijden in reliëf vier kronen afgebeeld. Op de lange zijden van de tombe vinden we in het midden het wapen van de familie Van Meeuwen: dit toont drie meeuwen en drie vijfbladige rozen. Aan weerszijden hiervan cartouches met daarin de grafschriften van J.M. Eduard van Meeuwen en diens echtgenote Cornelia Theresia Hanssen. De reliëfs en grafschriften van beide lange zijden zijn identiek. Op de korte zijden van de tombe zijn urnen met rouwsluiers afgebeeld. Ook in de frontons zijn symbolische voorstellingen te vinden: boven de lange zijden van de tombe een liggend kruis met een palmtak en een krans. Boven de noordelijke korte zijde is een gevleugelde zandloper weergegeven, boven de zuidelijke zijde twee gekruiste fakkels. Waardering Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, als voorbeeld van de laat 19de-eeuwse grafcultuur. Het bezit kunsthistorische waarde door het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en door hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het object van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525846
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat: schijndodenhuisje

St.-Elisabethstraat 66
Vught
Inleiding Het SCHIJNDODENHUISJE is gelegen langs de St. Elisabethstraat op de zuidwestelijke hoek van de Algemene Begraafplaats. Het werd i..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870)

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Op de noordoostelijke hoek van het als Complexonderdeel III omschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begr..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van gebroeders Franciscus (Vught 1830-1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858-1899)

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bevindt zich, rechts van het smalle pad aan de linkerzijde van deze begraafplaats, het GRAFM..

Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

St.-Elisabethstraat 64
Vught
Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten h..

Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)