Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870) in Vught

Graf Begraafplaats

St.-Elisabethstraat 68
5261VN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1866

(1 recensie)

Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870)

Inleiding Op de noordoostelijke hoek van het als Complexonderdeel III omschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begraafplaats bevindt zich het GRAFMONUMENT van de beeldhouwer J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870). Het grafmonument, dat een classicistische detaillering vertoont, dateert uit omstreeks 1866. Het grafmonument is recentelijk gerestaureerd (oktober 1988). Omschrijving Het grafmonument heeft een vierkante hardstenen basis. Op de hoeken hiervan vier hardstenen hekpalen met afgeronde koppen. Hiertussen lagere octogonale hekpaaltjes bekroond met bollen. Tussen de hekpalen een smeedijzeren ketting. Boven de basis een hardstenen tombe, met enigszins uitkragende dekplaat. Hierboven verrijst een zandstenen monument, dat is opgebouwd uit een door frontons bekroonde sokkel, met daarboven een achthoekig afgevlakt, naar boven taps toelopend kruis. Op de vier zijden van de sokkel zijn marmeren platen met inscripties aangebracht. Op de oostelijke zijde het grafschrift voor de beeldhouwer J.A. van de Ven en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden. De inscripties op de overige drie zijden van het beeld zijn vermeldingen van beelden van Johannes van der Ven. Op de noordelijke zijde de tekst EVA-PIETA-MADONA-RUTH-ST.JAN-ABEL, op de westelijke zijde CHRISTUS-JOANUS DE DOPER-TWAALF APOSTELEN (de beelden voor het hoogkoor van de Sint Jan in 's-Hertogenbosch) en op de zuidelijke zijde LE REFUS DE TREPIED D'HELENA PAR BIAS-PHILOCLETUS-NARCISSUS-GENIUS. Op de frontons boven de sokkel zijn afbeeldingen in laagrelif aangebracht: een lauwerkrans (oost), een hamer en beitel (noord), een zandloper (west) en twee gekruiste fakkels (zuid). Tussen de frontons zijn palmetvormige akroterien aangebracht. Waardering Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als herinnering aan de Bossche beeldhouwer J. van de Ven. Het bezit kunsthistorische waarde vanwege de bijzondere ornamentiek en bijzonder materiaalgebruik en vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525845
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870)
5
Recensie door: ()
Ik ben bezig met een scriptie over Johannes van der Ven. Een prachtig ontwerp dat mij zeker verder helpt. Bijna alle beelden zijn achterhaald. De vraag is: Weet iemand wie dit graf heeft ontworpen? Of was dit een standaard model? Mijn mail : r.laimbock@chello.nl
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870) in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-K..

Begraafplaats Elisabethstraat: schijndodenhuisje

St.-Elisabethstraat 66
Vught
Inleiding Het SCHIJNDODENHUISJE is gelegen langs de St. Elisabethstraat op de zuidwestelijke hoek van de Algemene Begraafplaats. Het werd i..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van gebroeders Franciscus (Vught 1830-1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858-1899)

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bevindt zich, rechts van het smalle pad aan de linkerzijde van deze begraafplaats, het GRAFM..

Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

St.-Elisabethstraat 64
Vught
Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten h..

Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)