Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van gebroeders Franciscus (Vught 1830-1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858-1899) in Vught

Graf Begraafplaats

St.-Elisabethstraat 68
5261VN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van gebroeders Franciscus (Vught 1830-1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858-1899)

Inleiding Op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bevindt zich, rechts van het smalle pad aan de linkerzijde van deze begraafplaats, het GRAFMONUMENT van de gebroeders Franciscus (Vught 1830 - 1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858 - 1899). Het grafmonument, dat een neogotische detaillering vertoont, is ontworpen door J. Jonkers en dateert uit 1894. Omschrijving Het grafmonument heeft een rechthoekige hardstenen grondslag met aan de voorzijde twee hardstenen hekpalen, waarvan de zijden zijn versierd met driepasnissen. Hierboven een zandstenen neogotische stèle, die uit drie gedeeltes is opgebouwd: een rechthoekige sokkel met overhoeks geplaatste penanten, met licht uitkragende basis en bekroond met uitkragende lijst. Aan de voorzijde van de sokkel is het grafschrift van de gebroeders Jonkers aangebracht: op de zijkanten en achterzijde van de sokkel grafschriften van later overleden familieleden. Aan de rechterzijde, op de onderrand van de sokkel een inscriptie van J. Jonkers. Hierboven een spitsboognis met een vijflobbige spitsboog, rustend op zuiltjes met kapiteel en erboven een wimberg met bladornament. Hierin een beeld, voorstellende een biddende aangebracht: op de zijkanten en achterzijde van de sokkel grafschriften van later overleden familieleden. Aan de rechterzijde, op de onderrand van de sokkel een inscriptie van J. Jonkers. Hierboven een spitsboognis met een vijflobbige spitsboog, rustend op zuiltjes met kapiteel en erboven een wimberg met bladornament. Hierin een beeld, voorstellende een biddende engel. Boven de wimberg zijn kleine kruisbloemen aangebracht. Hierboven een tweedelige pinakel bekroond met kruis. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het object bezit kunsthistorische waarde door de bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en omdat er sprake is van hoogwaardige esthetische kwaliteiten en als toonbeeld van de neogotische beeldhouwkunst van het atelier Jonkers. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het object van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525844
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van gebroeders Franciscus (Vught 1830-1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858-1899) in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat: schijndodenhuisje

St.-Elisabethstraat 66
Vught
Inleiding Het SCHIJNDODENHUISJE is gelegen langs de St. Elisabethstraat op de zuidwestelijke hoek van de Algemene Begraafplaats. Het werd i..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870)

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Op de noordoostelijke hoek van het als Complexonderdeel III omschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begr..

Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-K..

Station N.S. Staatsspoorstation

Stationsstraat 30
Vught
Station N.S. Staatsspoorstation van het zgn. type Zaltbommel (plm 1868) gekarakteriseerd door een fors middenstuk van twee verdiepingen met ..

Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

St.-Elisabethstraat 64
Vught
Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)