Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Elisabethstraat: schijndodenhuisje in Vught

Graf Begraafplaats

St.-Elisabethstraat 66
5261VN Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 1858


Beschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: schijndodenhuisje

Inleiding Het SCHIJNDODENHUISJE is gelegen langs de St. Elisabethstraat op de zuidwestelijke hoek van de Algemene Begraafplaats. Het werd in 1858 opgetrokken in een Traditioneel-Ambachtelijke vormentaal. Het gebouwtje, dat fungeerde als ruimte voor het opbaren van doden, wordt nu voor de opslag van begrafenismaterialen gebruikt. Omschrijving Het eenlaags gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en een licht overstekend zadeldak met windveren, gedekt door verbeterde Hollandse pannen. De muren zijn opgetrokken in baksteen. De ingang van het huisje ligt aan de St. Elisabethstraat en wordt gevormd door een dubbele houten deur met rondboogvormig bovenlicht, in een ondiep, verspringend rondboogportaal. Hierboven een lunet en aan weerszijden twee ondiepe rondboognissen met bakstenen afzaat. De rondbogen hebben natuurstenen aanzet- en sluitstukken. Aan de achterzijde van het gebouwtje twee halfronde vensters. Waardering Het object is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkelingen is tevens een voorbeeld van de ontwikkeling van de dodencultus in de 19de eeuw. Het schijndodenhuisje vormt een essentieel onderdeel van het begraafplaatscomplex en bezit als zodanig ensemblewaarde. Het object is tot slot van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525843
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Elisabethstraat: schijndodenhuisje in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-K..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van J.A. van de Ven (1800-1866) en diens echtgenote C.M.T. van den Eijnden (1825-1870)

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Op de noordoostelijke hoek van het als Complexonderdeel III omschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling op de Algemene Begr..

Begraafplaats Elisabethstraat: grafmonument van gebroeders Franciscus (Vught 1830-1894) en Johannus Jonkers (Vught 1858-1899)

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bevindt zich, rechts van het smalle pad aan de linkerzijde van deze begraafplaats, het GRAFM..

Begraafplaats Elisabethstraat: ijzeren begraafplaatshek

St.-Elisabethstraat 64
Vught
Inleiding Het ijzeren BEGRAAFPLAATSHEK met twee ingangen werd geplaatst in 1858, ter vervanging van een oudere gemetselde muur met houten h..

Begraafplaats Elisabethstraat: kavel met diverse grafmonumenten

St.-Elisabethstraat 68
Vught
Inleiding Direct na de ingang van de Algemene Begraafplaats bevindt zich aan de rechterzijde van het centrale pad de sektie Eerste Klasse v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)