Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Jan de Doper: aanleg in Gemert

Graf Begraafplaats

Kerkstraat 4
5421KX Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van St. Jan de Doper: aanleg

Inleiding AANLEG van het kerkhof St. Jan. Omschrijving Een centrale as, met klinkers bestraat, doorsnijdt de begraafplaats in de lengte. Twee dwarsassen kruissen deze centrale as zodat zes velden met graven zichtbaar zijn. Op twee-derde van de as ligt de Calvarieberg, een gebogen pad loopt daar aan de achterzijde omheen. De graven zijn hirarchisch langs het assenstelsel geplaatst, vooraanstaanden werden aan de centrale as begraven, naar de randen van het kerkhof toe liggen minder belangrijke personen begraven. De kindergraven zijn rond een sculptuur van een engel, genaamd: engelbewaarder, geconcentreerd. Waardering Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525830
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Jan de Doper: aanleg in Gemert

St. Jan de Doper: rooms katholieke kerkhof

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROOMS KATHOLIEK KERKHOF St Jan bij de kerk "St. Jans Onthoofding" in de kom van Gemert, bestaande uit de algemene aanleg, de enge..

St. Jan de Doper: ommuring en hekwerk van kerkhof

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding OMMURING met HEKWERK van het kerkhof St. Jan. Omschrijving De begrenzing van het kerkhof bestaat uit muren, gedeeltelijk met he..

St. Jan de Doper: calvarieberg

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding Aan de voorzijde van de achterste twee velden is in de centrale as een CALVARIEBERG geplaatst. Omschrijving De heuvel heeft de ..

St. Jan de Doperkerk

Kerkepad 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk van St. Jan de Doper. In 1437 tot parochiekerk verheven. Bestaat uit een driebeukig schip uit die tijd, in 1853 door H. van Tulder..

Voormalig gemeentehuis

Kerkstraat 8
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. Voormalig GEMEENTEHUIS in Eclectische stijl in 1885 gebouwd naar ontwerp van architect Dreesen uit Helmond. Omschrijving. Twee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)